kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Para kısa vadeye, ABD hazine bonosuna kaçıyor

ABD piyasalarında dün ilginç bir gün yaşandı. 1987'de yaşanan büyük borsa çöküşünden bu yana güvenli liman olan 3 aylık ABD hazine bonosunun faizi yoğun taleple bir günde 0.82 puan geriledi..
Mortgage piyasasıyla başlayan ve hızla kredi piyasasının geneline yayılan endişe paranın güvenli liman arayışını hızlandırdı. Dün ABD piyasalarında ilginç bir gün yaşandı. ABD'nin üç aylık Hazine bonosu faizi dün 1987'deki hisse senedi piyasası çöküşü (Kara Pazartesi)'nden bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı. 3 aylık hazine bonolarının faizi bir günde 0.82 puan gerileyerek yüzde 2.94'e indi. 1987'deki Wall Street çöküşünde, 3 aylık bono faizi bir günde 0.85 puan inmişti. Türkiye'de kriz dönemlerinde yaşanan kısa vadeli yüksek faizli kağıtlara yönelişi hatırlatır şekilde dün ABD Hazine'si bir günde yüzde 2.85 faizden 21 milyar dolarlık üç aylık bono sattı. ABD Hazine'si bu satışla 16 Mayıs 2005 tarihindeki yüzde 2.8 ortalama faizden sonra en düşük faiz oranını verdi. New York Castleton Partners şirketinden Henley Smith 'Bir çok müşterimiz sabit kıymetlere dayalı fonlardan parasını çekip, kısa vadeli Hazine bonosuna geçmek istiyor. Sadece bugün 150 milyon dolarlık bono alım emri geldi.' Diyerek durumu açıkladı. Smith 'İnsanlar hazine bonosuna gidiyor çünkü içinde ne olduğunu biliyor' diyerek durumun ne kadar kritik olduğunu ortaya koydu. Öte yandan New York FED'in dün yaptığı açıklaması piyasalarda durumun vehametini bir kez daha gözler önüne serdi.

BİR SİNYAL DAHA
Banka itfadan elde ettiği 5 milyar dolarlık nakti, yeniden hazine bonosuna yatırmayacağını açıkladı. Bankanın bu harekete geç likidite penceresinden kullandıracağı krediler için cephane topladığı şeklinde olarak yorumlandı. Fed ayrıca dün de piyasaya 3.5 milyar dolarlık likit enjekte etti. Uzmanlar 'FED'in geç likidite penceresinden daha fazla borçlanılacağını beklediğini' belirtiyorlar. FED 11 Eylül saldırılarından bu yana ilk kez itfa sonrası elde ettiği kaynağı yeniden hazine bonosuna yatırmama kararı aldı. Bu arada şirket kârlarıyla umutlanan ABD Dow Jones endeksi % 0.32 artışla Avrupa'daki borsalara paralel olarak günü kapattı. FED'in faiz indiriminin ardından ilk krediyi Deutsche Bank aldı. Bu banka hisselerini % 2.6 düşürdü.
Haberin fotoğrafları