kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TAEK: Risk 5 yılda tek bir sigara içmenizden daha az

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarından Dr. Ali Alaçakır, nükleer santral nedeniyle riskin sigara içmekten daha az olduğunu savundu..
İLİŞKİLİ HABERLER
TAEK: Risk 5 yılda tek bir sigara içmenizden daha az
Halkı bilgilendirmek için İstanbul ve Ankara'dan birer TAEK uzmanı, her hafta Sinop'a geliyor. TAEK Bilgi Merkezi'nde bir hafta kalıp giden uzmanlardan, Dr. Ali Alaçakır'la konuştuk. Alaçakır'a sorduk, şu yanıtları aldık

* Niye Sinop: Santral yapımı için 50'den fazla kriter var. Birinci kriter su. En önemli konu reaktörün içine konulacak yakıtın taşınması ve soğutulmasıdır. Yakıtı yüzlerce ton ağırlığında korunganların içinde getiriyoruz. Uçakla getiremezsin. Ondan sonra stratejiktir, çevredir diye devam eder. Askeri kriterler de vardır, onların da görüşü alınır. En iyi yerlerden biri olarak Sinop belirlendi. Mersin Taşucu da benzer şartları taşır. Uzun yıllardır çevre ile ilgili bilgimiz var. Şimdi karış karış her toprağın, bitkinin verileri toplanıyor. Reaktör yapıldıktan sonra da bu işlem devam edecektir.

* Yatırım tutarı ve ömrü: Reaktör tipine göre ortalama 4-5 milyar doları bulur. Yeni reaktörler küçük ve daha verimli. Ömrü 30 yıldan 60 yıla çıkabiliyor.

* Korku: Ermenistan, Bulgaristan, Romanya'da nükleer santrallar var. 'Biz yapmayalım' düşüncesinin manası yok, korkuyorsan zaten çevrende var.

* Atıklar: Havuzları olacak. Soğuyana kadar bir süre bekletilecek, sonra gönderilecek. O atık değerli bir malzemedir. Nükleer santralın bir çıktısı yok. Sadece çok az miktarda su buharı çıkar.

* Turizm ölecek endişesi: İngiltere, Japonya'daki santralları karşıtlara gösterince, fotomontaj diyorlar. Buyrun Japonya'da insanlar reaktörün yanında denize giriyor. Kore'deki reaktörün yanında plaj var.

* Risk?: Sigara içmenizden daha az. 5 yılda bir sigara içerseniz, o kadar riskiniz var. Sigarada ne kadar radyasyon olduğunu biliyor musunuz?