kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Biracılar, alkol pazarını diriltip yüzde 35 büyüttü

2006 yılında yüzde 9 oranında küçülen alkollü içecekler tüketimi bu yılın ilk 6 ayında adeta şaha kalktı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 büyüyen pazarı en fazla İstanbul'da tüketilen bira köpürttü..
Geçen yıl 2005 yılına göre yüzde 9 küçülen alkollü içecekler pazarı bu yılın ilk yarısında yeniden canlandı. İlk 6 ayda önceki yılın aynı dönemine göre tüketimi yüzde 35 artan alkollü içecek pazarın lokomotifi ise bira oldu. Tüketimi en hızlı artan kategori yüzde 41 ile votka olurken, en fazla birayı İstanbulluların tükettiği belirlendi. Ipsos KMG tarafından gerçekleştirilen ve İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana'daki tüketicilerin nabzını ölçen araştırmaya göre, alkollü içecekler tüketimi üreticileri sevindirerek, 2007 yılının ilk 6 ayında 2005'in aynı döneminin seviyesinin de üzerinde seyretti. Alkollü içecek pazarının yüzde 82'sini oluşturan bira tüketimi yüzde 37 artarak alkollü içecek pazarının büyümesine öncülük etti. Yüzde 60'lık bir pay ile birayı en çok tüketen İstanbulluları yüzde 20 ile İzmirliler ve yüzde 15 ile Ankara takip etti. Bira tüketiminin yüzde 80'ini gerçekleştirdiği saptanan Efes Pilsen'in yanı sıra Tuborg'un da artış kaydettiği belirlendi. Artışı en çok körükleyen markalar da Miller ve Carlsberg oldu. Bu arada, alkollü içeceklerde aslan payını alan birayı yüzde 9 ile rakı, yüzde 7 ile şarap izledi. Bu üç kategoride de tüketimin önemli oranlarda arttığı gözlendi. Alkollü içeceklerde tüketim açısından en büyük düşüş ise yüzde 34 ile romda yaşandı. Ocak-Haziran 2007 döneminde söz konusu 5 ilde rakıda yüzde 19, şarapta yüzde 29, viskide yüzde 35, cinde yüzde 11, tekilada yüzde 3, konyakta yüzde 1'lik artış yaşandı. Aynı dönemde, likör tüketimi yüzde 26 düştü.

DIŞARDA İÇTİK
Araştırmaya göre, artan tüketim çoğunlukla ev dışı mekanlarda gerçekleşti. En çok tercih edilen mekanlar, kafe ve pub, eğlence kanalları, otel ve restoranlar oldu. Bu mekanlarda en çok tüketilen alkollü içecek ise bira oldu. 2007 yılının ilk 6 ayında bira tüketiminin yüzde 51'i bu eğlence kanallarında gerçekleşti. 5 il bazında karşılaştırma yapıldığında bira tüketiminde yüzde 60 ile İstanbul ilk sırada yer aldı. İstanbul'u, yüzde 20'ye yakın bir orana sahip olan İzmir ve yüzde 15 ile Ankara izledi.