kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

FT:"Gül'e çekil baskısı yapılıyor"

Yeni Haber
Türkiye'de siyasette yaşanan sıkıntılar yabancı basında yankı buluyor. İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'de son 10 yılın en ciddi siyasi krizini çözeceği beklenen seçimlerden üç hafta sonra "kurumsal felç" sorununun çözümlenmediği gibi uzadığını savunarak "Ne hükümet ne de cumhurbaşkanı adayı var" diye yazdı.

Financial Times gazetesi, Türkiye'nin son 10 yılın en ciddi siyasi krizini çözmesi beklenen genel seçimden üç hafta sonra ülkenin "ne hükümeti ne de cumhurbaşkanı adayı"nın olduğuna dikkat çekti.

AKP'nin, seçimlerden daha geniş bir yetki ile çıkmasına karşın sonucun "Türkiye'nin kurumsal felcini çözmek yerine uzattığı" gibi göründüğü yorumunu yapan gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın henüz kabinesini açıklamadığını belirterek Erdoğan'ın yeni hükümete ilişkin açıklamayı "siyasi sahneye hakim olan karmaşık kişisel, siyasi ve kurumsal dinamiklerden dolay en az bir ay içerisinde yapmayabileceği" yazdı.

Türkiye'de hükümet, parlamento, yargı, cumhurbaşkanı ve komutanların birbirinden derin kuşkular duymayı sürdürdüğünü iddia eden gazete şöyle devam etti: "Ve siyasi çıkmaz, askerlerin erken genel seçime yol açan krizi tetikleyerek Sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adayını reddettikleri Nisan'dan bu yana hiçbir siyasi kararın alınmadığı ülkedeki aciliyeti giderek artan bazı sorunlara denk düştü."

"ACİLİYETİ ARTAN SORUNLAR"

İngiliz gazetesi, giderek daha acil hale gelen sorunların örneği olarak "ayrılıkçı terörde artış, ABD ile giderek bozulan ilişki ve ufuktaki su kriz"i gösterdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün hala aday olmak isteğini sürdürdüğü sanıldığını kaydeden gazete, "Ancak AKP'nin tepesinde bir mücadele yaşandığının işaretleri var ve belki partinin diğer kilit şahsiyetleri, bir kenara çekilmesi için ona baskı yapıyor" yorumunu yaptı.

İsmi açıklanan üst düzey bir AKP yetkilisinin, Türk basınına yansıtılan "yeni bir durum, yeni bir ismi gerektiriyor" sözlerine dikkat çeken gazete, bu ifadelerin, cumhurbaşkanlığı konusunda askerler ve laik muhalefet ile ihtilaf yaratılmasından sakınma gereğine gönderme yaptığını belirtti.

"HER ŞEY GÜL'E BAĞLI"

Gazete, Abdullah Gül'ün, bazılarınca son 20 yılın en başarılı dışişleri bakanı olarak algılanmasına karşın eşinin türbanı nedeniyle adaylığına karşı çıkıldığını kaydetti.

Yeni parlamentonun bu hafta başkanını seçmesi beklendiğine işaret eden gazete, bunun ardından cumhurbaşkanı adaylarının başvurularının kabul edilmeye başlanacağını belirterek "Ancak her şey Sayın Gül'ün kararına bağlı ve, eğer yeniden aday olmayı seçerse, başta askerlerce olmak üzere buna gösterilecek tepkiye" diye yazdı.