kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngiltere: "Şap, bir araştırma merkezinden yayıldı"

Yeni Haber
İngiltere'de 6 yıl sonra görülen şap hastalığının, ''büyük bir olasılıkla'' ülkenin güneydoğusundaki bir hayvan hastalıkları araştırma merkezinden yayıldığı bildirildi...
İngiltere İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu'nun (HSE) hazırladığı ön rapor, şap hastalığının görüldüğü 2 çiftliğe yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Pirbright bölgesinde Amerikalılar ve Fransızlar'a ait özel Merial Animal Health İlaç Laboratuvarı ve İngiliz Hayvan Sağlığı Enstitüsü'nün bulunduğunu, hastalığın da ''büyük bir olasılıkla'' bu merkezlerden birinden yayılmış olabileceği, ancak kaynağın kesin olarak henüz bilinmediği belirtildi.

Rapor, kesin sonuçlar ortaya koymasa da hastalığın kuşkusuz insan hatasından kaynaklandığını gösteriyor. Geçen hafta bu merkezlere yakın bir çiftlikteki hayvanlarda şap hastalığı belirlenmiş, önceki gün bu çiftliğin yakınındaki başka bir çiftlikte de hastalığın görüldüğü açıklanmıştı.

İngiltere'de 2001'de ortaya çıkan şap salgını nedeniyle 7 milyon büyükbaş hayvan itlaf edilmiş, kırsal turizm ağır zarar görmüştü. Salgın, ülke ekonomisine 16 milyar dolar zarar verirken, dönemin hükümeti salgını durdurmak için yeterince hızlı hareket etmemekle suçlanmıştı.

Yaklaşık 1 yıl önce İngiltere'de şap hastalığının tamamıyla yok edildiği açıklanmış ve birkaç ay önce de et ihracatı yeniden başlamıştı. Şap hastalığının yeniden görülmesi üzerine ABD ve Japonya, İngiltere'den domuz ve domuz eti ithalatını yasaklamış, Londra ile sıkı koordinasyon içinde bulunan AB ise dün ''yüksek riskli bölge'' olarak nitelediği İngiltere'den her türlü canlı hayvan, et ve süt ürünleri alımına yasak getirmeyi kararlaştırmıştı.