kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amerika Kolomb'dan önce mi keşfedildi?

Yeni Haber
Amerikan Kongresi'nin kütüphanesinde bulunan bir haritaya göre, Amerika'nın batı kıyısının Kristof Kolomb'dan yaklaşık 200 yıl önce Marko Polo tarafından keşfedilmiş olabileceği ortaya çıktı.

Fransız VSD dergisinde bugün yayınlanan habere göre, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) 1943'de incelediği ve Marcian Rossi isimli bir İtalyan kökenli Amerikan vatandaşı tarafından 1933 yılında Kongre Kütüphanesi'ne getirilen bu belge, Hindistan, Çin, Japonya, Doğu Hint Adaları ve Amerika'nın kuzeyini gösteren haritanın yanında bir gemiyi resmediyor.

VSD dergisindeki makalenin yazarı Thierry Secretan, "Gemili harita" (Gemili harita) adlı bu belgede geminin altına çizilen bir armadaki harflerden Marco Polo isminin çıktığını belirterek, haritada Sibirya ile Alaska'yı ayıran boğazın altının çizildiğini kaydetti.

FBI'ın 1943'te ultraviyole ışınlarıyla yaptığı incelemede, haritaya üç kez mürekkeple müdahale edildiğinin belirlendiğini belirten Secretan, belgenin 1295'te Venedik'e gelen Marco Polo'nun Kuzey Amerika'nın varlığıyla ilgili ilk bilgileri ya da kuzeyli kâşiflerden öğrendiklerini Avrupa'ya anlatmış olması olasılığından bahsetti.

Thierry Secretan, makalesinde, "Eğer bu harita gerçekten Marko Polo'ya aitse Amerika'ya Kolomb'dan iki yüzyıl önce gelmeyi başarmış ve Asya'yı Avrupa'dan ayıran boğazı, Avrupa'daki haritalarda çizilmeden dörtyüz yıl önce çizmiş" ifadesini kullandı.

Secretan, Alaska bölgesinde keşfettiği topraklardan kimseye bahsetmediğini anlatan Marko Polo'nun ölüm döşeğinde bir arkadaşına, "Gördüklerimin yarısını bile yazmadım" dediğini kaydetti.