kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD, skandal haberlerden bıktı

Yeni Haber
Amerika'da hemen her geçen gün bir yenisi patlak veren ünlülerin skandal haberlerine Amerikan halkı artık tepki gösteriyor. PEW araştırma şirketi tarafından yapılan bir anket, halkın yüzde 87'sinin ünlülerin skandal haberlerinin medyada fazlasıyla yer bulduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Ünlülerin skandal haberleri ülkedeki politika ve demokrasi konularından daha fazla medya yer alıyor.

"Ünlülerin medya da bu kadar skandal haberleri ile gündeme gelmesinden kim sorumlu?" sorusuna ise halk, "medya" diye cevap verdi. Basını ünlülerin skandalını gündeme getirmekte birinci suçlu olarak görenlerin oranı yüzde 54 çıktı.

Ankete katılanların üçte biri (yüzde 32) ünlülerin skandallarına halkın önem göstermesinden yakınırken, yüzde 12'lik bir kesim de basın ile toplumu bu konuda ortak suçlu olarak aynı kefeye koydu. Katılımcılar medyanın kendisi ile çeliştiği görüşünü dile getirdi.

PEW'in araştırmasına katılanlar, ünlü skandal haberlerini geniş şekilde gündeme taşımasına medya kurumlarının da eleştiri getirdiğini; ancak yine aynı basının bunu yayınlamaktan da geri kalmadığını savundu.

Skandal haberlerine kadınlar erkeklerden daha fazla tepkili çıktı. Ankete katılan kadınların yüzde 55'i, skandal haberlerinden şikâyet ederken, erkeklerde bu oran yüzde 52 oldu.

Tabloid gazeteciliğine Demokrat ve Cumhuriyet parti yandaşları da olumsuz görüş bildirdi. Demokratların yüzde 57'si ünlülerin dedikodu haberine geniş yer veren medyayı eleştirdi. Cumhuriyetçiler de bu oran yüzde 52 oldu.

CNN, MSNBC VE FOX KANALLARI, ANNA VE HİLTON'DAN KOPAMADI


Bu yıl içerisinde medyada en fazla yer alan ünlü Anna Nicole Smith oldu. Anna'nın ölüm haberlerinden sonra medyada en çok yer alan diğer haber ise Paris Hilton'un hapse girip çıkması oldu. Ünlü skandal haberlerini en çok kablolu yayın yapan televizyonlar kendisine konu etti.

PEW'in aynı araştırmasına göre, ünlülerin skandal haberlerini en çok ekrana ciddi haber kanalları taşıdı. Anna N. Smith, Paris Hilton haberleri CNN, MSNBC ve Fox haber kanallarında oldukça geniş yer buldu. Kablolu yayından yayın yapan televizyonlarda ünlü skandalları haberinin yer alma oranı yüzde 34 olarak gerçekleşirken, uydu yayınında bu oran yüzde 27 oldu. İnternet haberciliğinde genel haber içinde aynı konunun yer alma oranı yüzde 15, ulusal gazetelerde yüzde 8, radyolarda yüzde 4 olarak gerçekleşti.

IRAK, HALKIN ÖNCELİKLİ KONUSU

Ankete katılanlar, ilk gündem konusu olarak gördükleri Irak Savaşına medyanın aynı oranda ilgi göstermediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 25'i Irak ile ilgili haberleri, medyada en çok yer alması gereken konu olarak değerlendirirken, Temmuz ayının son haftasında bu konunun basında işgal ettiği yer yalnızca yüzde 3 olarak tespit edildi. İkinci en önemli haber konusu ise Başkanlık seçim kampanyası haberleri oldu. Seçim kampanya haberleri içinde CNN ile You Tube'un ortaklaşa düzenledikleri ve Demokrat Partililerin katıldığı canlı tartışma programı reyting sıralamasında bir numarada yer aldı.

HALK SPOR SKANDALLARINA İLGİLİ

Amerikan halkı ünlülerin skandal haberlerinden şikayetçi olurken, spor dünyasında aynı türden konuları oldukça yakından ve ilgi ile takip ediyor. Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan Amerikan Futbol Liginin (NFL) ünlü oyuncularından Michael Vick'in köpek kavgalarına bahis oynamasını halkın yüzde 21'i yakından takip etti. Yine ankete katılanlardan yüzde 27'si de haberi yeterince takip ettiklerini söyledi. Spor haberlerinde ikinci ilgi odağı da Barry Bonds'ın beysbolda kırdığı home run (direkt sayı) rekoru oldu. Bunu yakından takip edenlerin oranı yüzde 12, yeterince izleyenler ise yüzde 19 olarak gerçekleşti.