kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya'nın suyunu bir Türk yönetecek

Yeni Haber
GAP Bölge Kalkınma İdaresi eski Başkanı Dr. Olcay Ünver, Dünya Su Değerlendirme Programının (WWAP) başına getirildi.

Alınan bilgiye göre, Olcay Ünver, yeni oluşturulan WWAP kurumunda, küresel su konularının koordinasyonundan sorumlu olacak.

Yetkililer, Kemal Derviş'in BM Kalkınma Programının (UNDP) başına getirilmesinden sonra, Olcay Ünver'in de böyle bir uluslararası kuruluşun tepesine getirilmesinin, Türkiye açısından önemli tanıtım sağlayacağını vurguluyorlar.

Olcay Ünver, GAP'taki çalışma döneminde yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle geçen yıl, Dünya Kalkınma Federasyonu tarafından ödüllendirilmişti.

DÜNYA SU DEĞERLENDİRME PROGRAMI

Dünya nüfusunun sürekli artışı nedeniyle kısıtlı bir hale gelen su kaynaklarının, uluslararası alanda giderek daha fazla önem kazanmasıyla,
Birleşmiş Milletler, su konusunu ekonomik, kültürel, sosyal ve çevresel
boyutlarıyla ele almaya kararlaştırdı.

Su ile ilgili çalışmaların genel bir koordinasyondan yoksun olması ekonomik ve insan kaynaklarının verimli kullanımının önündeki en büyük engellerden birisi olması ve aynı zamanda benzer projelerin değişik kuruluşlar tarafından mükerrer yapılmasına yol açması nedeniyle, BM Sistemi, su kaynaklarının durumunu her boyutuyla, gerçekçi bir şekilde yansıtan periyodik aralıklarla yayınlanacak kolektif bir rapor hazırlanmasına karar verdi.

WWDR (Dünya Su Gelişme Raporu) olarak adlandırılan raporun BM kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde hazırlanması görevi, Olcay Ünver'in başına getirildiği WWAP kuruluşuna verildi.

WWAP Sekretaryası ile bağlantı içerisinde olan 24 adet BM kuruluşu bulunuyor. Bu BM kuruluşları arasında BM Eğitim Bili ve Kültür Örgütü UNESCO, WWAP'a ev sahipliği yapıyor.

24 Birleşmiş Milletler kuruluşunun ortak inisiyatifi olarak olarak hazırlanmakta olan WWDR'nin içeriğini, Dünya su kaynaklarının değerlendirilmesi, su kullanımı (arz- talep dengesi), su yönetiminin incelenmesi ve dünyanın farklı bölgelerinde suya ilişkin yaklaşım ve problemleri inceleyen ülke çalışmaları oluşturuyor.

WWDR'nin bel kemiğini oluşturan ve yedi tanesi 2000 yılında Dünya 2. Su
Forumu Bakanlar Toplantısı Deklarasyonunda belirlenmiş olan ana konular
ise ''Su ve yerleşkeler, Su kaynaklarının durumu, Kıyı şeridi ve tatlı
su ekosistemleri, insan sağlığının korunması ve geliştirilmesi, Besin,
tarım ve kırsal geçim için su, su kaynaklarının paylaşımı ve
fiyatlandırılması'' gibi başlıklardan oluşuyor.

AA