kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Negroponte'den Irak'a sürpriz ziyaret

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Negroponte Irak'a sürpriz ziyarette bulunarak Maliki ile görüştü. ..
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, Irak'a sürpriz ziyarette bulunarak, Başbakan Nuri El Maliki ile bir araya geldi.

Maliki'nin makamından yapılan açıklamada, Negroponte ve Maliki'nin bu sabah başkent Bağdat'ta görüştükleri belirtildi.

Irak Başbakanı Maliki ve Negroponte, geçen yıl Kasım ayında bir araya gelmişlerdi. Bu dönemde Negroponte istihbarat servisi başkanıydı.

İngiltere'de Tony Blair'den sonra başbakanlık görevine gelmesi beklenen Maliye Bakanı Gordon Brown da dün Irak'a sürpriz ziyarette bulunmuş, Maliki ve Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüşmüştü.


MALİKİ "BÖLGESEL MÜDAHALELERİ" NEGROPONTE'YE ŞİKÂYET ETTİ


Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkesindeki siyasi sürece zarar verdiğini söylediği "bölgesel müdahaleleri" Bağdat'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte'ye şikayet etti.

Maliki'nin Negroponte ile görüşmesinden sonra başbakanlıktan yapılan açıklamada, Irak Başbakanının Amerikalı diplomata, siyasi sürece zarar veren bölgesel müdahalelere rağmen, petrol ve uzlaşma yasalarında ilerleme sağlanması için çaba harcandığı güvencesi verdiği belirtildi.Maliki, bölgesel müdahaleler suçlamasında isim vermedi.

Açıklamada, John Negroponte'nin de Amerikan yönetiminin meydan okuyanlar ve dışardan müdahaleler karşısında hükümete ve Irak halkına desteğini yinelediği kaydedildi.

Irak'ta "Baas partisini dağıtma yasası" olarak da adlandırılan uzlaşma yasası, önemli mevkiler verilmeyen Saddam Hüseyin iktidarının partisinin eski üyelerine sosyal ve siyasi yaşama dönmeleri olanağı sağlayacak. Irak komşularını özellikle İran'ı Irak'ın istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlayan ABD yönetimi, desteklediği Başbakan Maliki'den siyasi planda gelişme ve özellikle bu iki yasanın meclisten çıkmasını sağlamasını istiyor.