kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Havada çarpışan 2 uçağın pilotları kurtuldu

Yeni Haber
Amerika'da kırmızı bayrak tatbikatı çerçevesinde uçuş yapan ABD Hava Kuvvetlerine bağlı iki jet Alaska eyaleti üzerinde çarpışarak düştü...
Amerika'da Kırmızı Bayrak tatbikatı çerçevesinde uçuş yapan ABD Hava Kuvvetlerine bağlı iki jet Alaska eyaleti üzerinde çarpışarak düştü. Yerel saate göre sabah 11:05 sularında gerçekleşen kaza sonunda pilotların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Eielson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki yetkililerden alınan bilgiye göre F-15C jeti ile F-16C savaş uçağı Amerika'nın Alaska eyaletinde gerçekleştirilen Kırmızı Bayrak tatbikatı çerçevesinde uçuş yaparken düştü. F-15C uçağının pilotu, çarpışma sonucu uçak düşmeden kendini fırlatırken, F-16C jetinin pilotu hasar gören uçağını güvenli bir şekilde yere indirmeyi başardı.

Söz konusu iki pilot olay yerinin yakınlarındaki bir klinikte tedavi edildi. Amerikan Ulusal Havacılık Otoritesi (FAA) jetlerin çarpışması ile ilgili soruşturma başlatmadığını, kazanın askeri bir bölgede olması nedeniyle konunun görev sahalarına girmediğini duyurdu.

Amerikan Ulusal Meteoroloji Servisi söz konusu kaza anında havanın çok bulutlu ve az yağışlı olduğunu bildirdi.

ABD Hava Kuvvetleri kaza ile ilgili soruşturmayı en kısa zamanda başlatacaklarını ifade ederek, pilotların isimlerinin soruşturma sonuna kadar açıklanmayacağını duyurdu. Askeri çevreler, bu tür kazaların sonuçlanmasının aylar sürebileceğini kaydetti.

Yaklaşık mali değeri 29 milyon doları bulan F-15C uçağı, Virginia'daki Langley Hava Kuvvetleri Üssü'nden, F-16C ise Nevada'nın Nellis Hava Kuvvetleri Üssü'nden Kırmızı Bayrak tatbikatına katılmıştı.

Kırmızı Bayrak-Alaska tatbikatı yılda birkaç kere olmak üzere bin 400 askerin ve ABD, Singapur ve Avustralya'nın katılımı ile yapılıyor. Bağımsız ünitelerin devam edeceği Kırmızı Bayrak-Alaska'nın uçuş ayağına bir günlük ara verilirken, tatbikatın Cuma gününe kadar devam edeceği öğrenildi.

Bölgedeki kaydedilen en son uçak kazası Şubat 2004'te gerçekleşirken, gece tatbikatına katılan A-10 pilotu Jonathan Scheer hayatını kaybetmişti.