kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Müzakereler önlenirse medeniyetler çatışması çıkar'

AB genişleme komiseri Olli Rehn, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'ye mesaj verdi: 'İstikrarsız bölgede istikrarın tek güvencesi Türkiye. Batı ile İslam arasında kritik köprü' ..
Nıcolas Sarkozy'nin Fransa Cumhurbaşkanı seçilmesiyle tırmanan Türkiye'nin AB üyeliği tartışmalarında yeni bir "uyarı" geldi... Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn, dün yaptığı bir açıklamada net ve bir o kadar da sert konuştu. İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Rehn, "Türkiye'nin AB klübüne dahil edilmesini 21'inci yüzyılın en önemli jeopolitik mücadelesi" olarak tanımladı ve ekledi: "Eğer Türkiye'nin AB'ye üyeliğini önlerseniz, asıl o zaman medeniyetler çatışmasına yol açarsınız. Eğer Sarkozy, Türkiye'nin üyelik müzakerelerini durdurmayı başarırsa bunun sonucu, Batı ve İslam arasında medeniyetler çatışması olur..."

'İSTİKRARIN TEK GÜVENCESİ'
Gazetenin Brüksel muhabiri Bruno Waterfield'in sorularını yanıtlayan Rehn "Günümüzün en büyük mücadelesi, Avrupa ile İslam, hatta daha geniş kapsamda Batı ile İslam arasında köprü kurmak. Türkiye de bu mücadelede kilit konumda" ifadelerini kullandı. Fas'tan Malezya'ya kadar Ortadoğu ve Asya coğrafyasında "demokrasinin referans noktası" dediği Türkiye için "Dünya'nın en istikrarsız bölgesi olan Ortadoğu'da, istikrarın güvencesi olan tek ülke" değerlendirmesinde bulundu. Sarkozy'nin Türkiye'ye tam üyelik dışında bir formül üzerinde çalışmasını ise "Bu tartışmalar hem AB'nin kredibilitesinin zarar görmesine, hem de milliyetçiliği körükleyerek Türkiye'deki reform sürecinin zayıflamasına yol açar" dedi.

PORTEKİZ DE DESTEK

Türkiye'nin sadece retorik olarak değil gerçek anlamda da medeniyetler arasında bir köprü olduğunu söyleyen Rehn, "Başarılı bir uyum müzakeresi sürecinden sonra Türkiye, medeniyetler arasında kurulacak sağlam bir dayanak olacaktır" dedi. Öte yandan AB dönem başkanlığını Temmuz ayında Almanya'dan devralacak Portekiz'den de Rehn'in uyarılarını destekleyen bir açıklama geldi. Portekiz'in AB daimi temsilcisi Büyükelçi Alvaro de Mendoça "Başkanlığımızda Türkiye ile müzakerelerin ilerlemesi öncelikli gündemimiz o l a c a k " dedi.