kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hasar yüzünden Atlantis geç dönecek

Yeni Haber
Kalkışta oluşan hasarın onarımı için Atlantis uzay mekiğinin görev süresi 2 gün uzatıldı. ..
NASA, kalkış sırasında Atlantis'te oluşan küçük hasarın onarımı için uzay mekiğinin görev süresini 11'den 13 güne çıkardı.

NASA'dan yapılan açıklamada, termal örtü adı verilen ve mekiğin kuyruğunda motora yakın bir bölgede oluşan 8x12 cm'lik yırtığın üçüncü veya fazladan yapılacak dördüncü uzay yürüyüşünde onarılacağı belirtildi. Uzay mekiği programı ekip başkanı John Shannon, termal örtüdeki hasarın Cumartesi günkü inceleme sırasında tespit edildiğini ifade ederek, daha önceki 11 uçuşta da termal örtü veya seramiklerde oluşan hasarın sorunsuz atlatıldığını anımsattı. Shannon, buna karşın, bunun onarılmazsa sorun yaratabileceğini ima etti.

Mühendisler, termal örtüdeki bu kayba, kalkış sırasında bir parçanın çarpması değil, aerodinamik güçlerin neden olduğunu düşünüyorlar. Mekiğin geri kalanında herhangi bir sorun olmadığını belirten NASA mühendisleri, her şeye karşın bu küçük hasar nedeniyle Atlantis'in Dünya'ya dönüşünde atmosfere girdiği sırada oluşacak yoğun ısının örtünün altındaki grafit yapıya zarar vereceğini ve uzay aracını ya da astronotların yaşamını tehlikeye düşüreceğini sanmıyorlar.

NASA yetkilileri, termal örtünün onarımı konusunda kafa yorarken, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetli Atlantis mürettebatından James Reilly ve Danny Olivas da ilk kez istasyon dışına çıkarak, UUİ'nin güç üretim kapasitesini arttıracak yeni bir bölümü monte etmeye başladı.

Yaklaşık 16 ton ağırlığındaki ve 367 milyon dolara mal olan kanata benzer alüminyum iskeletin montajına başlayan astronotların uzay yürüyüşü 6 saat 15 dakika sürdü.

UUİ'ye eklenmekte olan yeni bölümün montajının çarşamba günü yapılacak ikinci yürüyüşle tamamlanması ve faaliyete geçmesi bekleniyor.Atlantis'in ısı kalkanı sisteminde oluşan bu hasara benzer bir sorun, dört yıl önce Columbia uzay mekiğinin Dünya'ya dönüşünde parçalanmasına ve yedi kişilik mürettebatının ölümüne yol açmıştı.