kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Al Gore: "Tüm dünyaya S.O.S mesajı vereceğiz"

Yeni Haber
Küresel ısınma ile mücadele etmek amacıyla 7 Temmuz 2007 tarihinde düzenlenecek "Live Earth (Yaşayan Dünya)" konserlerinin bir ayağı da İstanbul'da gerçekleştirilecek. ..
"Live Earth" konserlerinin birinin İstanbul'da yapılacak olmasına ilişkin Çırağan Sarayı'nda ABD eski Başkanı Al Gore'un da katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

AL Gore, toplantıda yaptığı konuşmada, İstanbul gibi güzel bir şehirde bulunmaktan dolayı çok heyecanlı olduğunu belirterek, İstanbul'un tüm dünya için bir mücevher değerinde olduğunu söyledi. Gore, 7 Temmuz'da gerçekleştirilecek "Live Earth" konserlerinden birinin İstanbul'da yapılacak olmasının önemine değinerek, "İstanbul'un da aralarında olduğu 9 büyük kentten aynı anda küresel ısınmaya karşı bütün dünyaya S.O.S mesajı vereceğiz. Bütün dünya toplumları çağrımıza cevap verirse, bu sorunu çözebiliriz" dedi.

"DÜNYANIN ATEŞİ ÇIKIYOR"

Karbondioksitin gözle görülmeyen, kokusuz ve tatsız bir madde olduğuna, "gözle görülmeyenin gönülden de ırak olduğuna" dikkat çeken Gore, petrolün, yağların, odunun ve kömürün yanması ile ortaya çıkan Karbondioksitin küresel ısınmayı korkutucu oranda artırdığını kaydetti. Gore, "Dünyanın ateşi çıkıyor. Bu ateşi söndürmek için bilim insanlarının uzun zamandan beri bizden istediklerini yapmamız gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarını çok daha etkin bir şekilde kullanmalıyız" diye konuştu.

"YAŞAMIN DEVAMI İÇİN ORTAK HAREKET ETMELİYİZ"


Gore, modern üretim teknikleri ie iklim krizinin önüne geçilebileceğini dile getirerek, insanlığın bu krizin üstesinden gelebilmesi ve yeni nesillerin yaşamını güvence altına almak için ortak hareket etme gerekliliğine vurgu yaptı. Eski bir Afrika özdeyişine atıfta bulunarak, "Çabuk gitmek istiyorsan yalnız git, uzağa gitmek istiyorsan birlikte git... Biz uzağa gitmek istiyoruz" dedi.

"Live Earth" konserlerinin küresel ısınmaya karşı geliştirilen ve uzun yıllar alacak mücadelenin başqlangıcı olacağını vurgulayan Gore, Türkiye'de ve tüm dünyada bu girişime destek veren sivil toplum örgütlerine de teşekkürlerini sundu.


"TÜRKİYE'DE KÜRESEL ISINMANIN ZARARLARI FAZLA BİLİNMİYOR"

"Live Earth" konserinin Türkiye organizatörü Purple Concerts'in ortaklarından Marvel Avram da İstanbul'un bu konserlerin gerçekleştirileceği 9 kentten biri olmasının Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önemde olduğunu belirterek, konserin Türkiye'de yapılması için destekte bulunan hükümet yetkililerine ve konsere gönüllü olarak katılacak olan sanatçılara teşekkür etti. Purple Concerts'in bir diğer ortağı Cengizhan Yeldan ise, Türkiye'de küresel ısınmanın yaratacağı tehlikelerin fazla bilinmediğine dikkat çekerek, "Amacımız dünyanın karşı karşıya bulunduğu bu tehlikeleri hem tüm dünyaya hem de Türkiye'deki insanlara anlatabilmek" dedi.

"İSTANBUL'A GELECEK ÜNLÜLERİN İSİMLERİ HENÜZ NETLEŞMEDİ"

Şu anda konsere katılmaları muhtemel sanatçı sayısının 50 olduğunu ancak bu listenin 30'a indirileceğini ifade eden Yeldan, konser yerinin İnönü Stadyumu'ndan Yedikule Zindanları'na kaydırılmasına ilişkin olarak ise, "Öncelikle diğer ülkelerde olduğu gibi stadda yapmayalım, bir farkımız olsun dedik. Ayrıca, Yedikule Zindanları'nın görüntüsü de bizi büyüledi" diye konuştu. Konserin İstanbul ayağına katılacak yerli ve yabancı sanatçıların henüz tam olarak netleşmediğini dile getiren Yeldan, yakın zamanda bu konuda kamuoyunu bilgilendireceklerini de sözlerine ekledi.

"SANATÇILAR İÇİN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN YAT"


Konser biletlerinin 18 Haziran Pazartesi gününden itibaren satışa sunulacağını kaydeden Yeldan, bir gazetecinin "Konser nedeniyle ortaya çıkacak kirlilik nasıl önlenecek" şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:
"Türkiye'ye konser için gelecek uçaklarda temiz yakıt kullanacağız. Kullanılacak bütün ampulleri küresel ısınmaya neden olmayan ampullerle değiştireceğiz. Sanatçılarımız için hibrit araçlar tahsis edeceğiz. Ayrıca Türkiye'de iki tane bulunan güneş enerjisi ile çalışan yat kullanacağız. Konser sırasında oluşacak çöp sarfiyatını anında elektrik enerjisine dönüştürüp, belki de konser için gereken elektrik enerjisinin bir kısmını buradan sağlayacağız."

"TÜRKİYE KYOTO'YU İMZALAMALI"

WWF Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak ise, Türkiye'nin küresel ısınmadan en fazla en hızlı etkilenecek paralel üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'deki beklenmedik iklim olayları, gelecekteki trajik sonuçlara işaret ediyor. Küresel iklim değişikliği tehdidi hızla ilerlerken öylece duramayız, yaşam şeklimizi değiştirmek zorundayız" diye konuştu. Bir soru üzerine, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü bir an önce imzalaması gerektiğine işaret eden Demirayak, "Biz gerekli önlemlerin alınması için 5 yıllık bir süre kaldığına inanıyoruz. Hükümet bu konuda bugüne kadar çok az şey yaptı. Bu konularda hükümetlerin ciddi kararlar almasını sağlamak için halk baskısı gerekiyor" dedi.

"LIVE EARTH" KONSERLERİNİ 2 MİLYAR KİŞİ İZLEYECEK

"Live Earth", Londra, New York, Sidney, Şangay, Tokyo, Johannesburg, Rio de Janeiro, Hamburg ve İstanbul'da düzenlenecek. Konsere aralarında Madonna, Genesis, Ret Hot Chilli Peppers gibi dünyanın en ünlü 100 sanatçısı katılacak. Uluslararası yayın yapan 120 televizyon kanalından canlı olarak yayınlanacak konser, dünya genelinde 2 milyar kişi tarafından izlenecek.