kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Otomatik kiraya seçim ertelemesi

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Otomatik kiraya seçim ertelemesi
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarını başlattığı kirada stopaj vergisi ile ilgili yapılacak düzenlemelerin seçimlerden sonraya kalabileceğini kaydetti.

Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin daha basit vergilendirilmesi, ayrıca, vergi kaçağının önlenmesi için sistem değişikliğine gitme hazırlığı başlatırken, Bakanlık bünyesinde konuyla ilgili teknik düzeyde çalışmalar sürdürülüyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yasal düzenlemenin seçim sonrası yapılabileceğini belirtti.

Maliye Bakanlığı, menkul kıymet araçlarında olduğu gibi, kira gelirlerinin de stopaj yoluyla vergilendirilmesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, kira gelirlerinin hem daha basit vergilendirilmesi hem de buradaki vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için, sistem değişikliğine gidilmesi görüşünü benimsedi.

Bu çerçevede kira gelirleri için her yılın Mart ayında beyanname düzenlenmesi uygulamasından vazgeçilmesi, bunun yerine kira gelirlerinin de menkul kıymet araçlarında olduğu gibi stopaj yoluyla vergilendirilmesi gündeme geldi.

Düşünülen yeni modele göre, ev ya da işyerini kiraya verecekler, önce bankada söz konusu gayrimenkul için özel hesap açtıracaklar. Kiracılar da, kiraları her ay bu hesaba yatıracaklar. Bankalar ise aylık kira gelirinden yüzde 15 oranında stopaj keserek, bunu Hazineye aktaracaklar.

Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı yeni model, daha sonra Maliye Bakanı'na sunulacak. Bakan onayının ardından yasal değişikliklere yönelik taslak hazırlanacak.

Konu ile ilgili İSEDAK toplantısı çıkışında bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kendilerine henüz ulaşmış önerinin söz konusu olmadığını belirterek,"Seçim öncesi böyle bir yasal düzenleme yapılamayacağına göre seçim sonrasına bakalım" dedi.

Düzenlemenin seçim sonrasına kalacağını belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, turizm ve gıdada vergi indiriminin de 2008 bütçe dengeleri içinde olacağını söyledi. Şener, turizm ve gıda vergi indirimlerinin bütçe giderlerinin el verdiği oranda düşürüleceğini ifade ederek, yapılacak düzenlemlerin 2008 yılı bütçe dengeleri içinde olacağını belirtti.