kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Akdeniz'de balık çiftliği kurdu Japon pazarını orkinosla fethetti

Cumhuriyet'le yaşıt Kocaman Balıkçılık, AB pazarlarına marine hamsi, tereyağlı salyangoz ve kurbağa, Japonya'ya ise orkinos (ton balığı) ihraç ediyor..
İki denize, Marmara ve Ege'ye kıyısı olan Balıkesir, adında bulunan balıkçılıkta da ileri bir kent. Türkiye'nin dondurulmuş su ürünlerinde en büyük üretici ve ihracatçıları arasında bulunan Kocaman Balıkçılık, salyangoz ve kurbağa dahil her türlü su ürününü işleyip yaklaşık 20 ülkeye ihraç ediyor. Marine hamsiyi tüm AB pazarları için üretiyor. Tereyağlı salyangozu Fransave Benelux ülkelerine, kurbağayı da İtalya, Fransa ve İsviçre'ye satıyor. Kuraklık, doğadan toplanan salyangoz teminini de etkilediği için, beklenenin beşte biri kadar toplanabilmiş. Cumhuriyet'le yaşıt Kocaman Balıkçılık, 3 kuşaktır balık ticareti ile uğraşıyor.

AKDENİZ'E YATIRIM
İlk su ürünleri ihracatını 1982 yılında gerçekleştiren Kocaman'ın Bandırma'da 26 bin metrekare arazi üzerine kurulu tesisinin yanı sıra Akua Group ile Çeşme'de orkinos yetiştiriciliği, Kocaman- Camargo ile Bilecik'te marine hamsi ve tereyağlı salyangoz üretimi ve R.A.R. Sarlı ile Fransa'da kurbağa ürünleri dağıtım ortaklığı bulunuyor. Son yıllarda turizm sektörünün gelişmesiyle iç piyasaya da ağırlık vermeye başlayan şirketin sahibi, Bandırma Ticaret Odası'nın da Başkanı olan Osman Kocaman. 5 yıl önce Akuadem firmasıyla ortaklaşa kurdukları Akua-Kocaman firmasının Akua Group çatısı altında Japonya pazarı için orkinos (ton balığı) yetiştiriciliği yaptıklarını belirtti. Osman Kocaman, şu bilgiyi verdi: "Yine aynı grubumuza ait Akuaİtalia firmamızla bu yıl Napoli'de ilk yurtdışı Türk balık çiftliğini kurduk. Bu üründe Akdeniz'de en son Türkler çiftlik işine girdi ama sektörümüz kısa zamanda kalite ve randıman olarak İspanyolları yakaladı ve Türk orkinosları Japon pazarında hakettiği yeri aldı. Kota ve çiftlik mevzuatlarından dolayı sektörümüz artık Türkiye'de daha fazla gelişemeyeceğinden grubumuz Akdeniz ülkelerinde yatırımlara ağırlık verdi. Amacımız balıkçılığımızı beynelmilel sulara taşıyıp karasularımızdaki stoklarımızın üzerindeki baskıyı azaltmaktır."