kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Baykal'dan Demirel'e adaylık teklifi

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bu dönemde siyaset üstü duruyor gibi görünse de aslında gerçek böyle değil. Bizzat olayların içinde ve önemli bir aktör olarak siyasetin taşlarını yerinden oynatıyor.
Çok değil, üç ay önce (25.02.2007) "Demirel CHP'yi mi işaret ediyor?" diye yazdığımızda belki de kulis haberi diye bakılıp geçilmişti. O yazının içinde İlhan Kesici'nin CHP'ye geçeceğini de söylemiştik.
Öyle de oldu. Başta Kesici olmak üzere bir çok sağ siyasi aktörün CHP'ye geçişi kesinleşti.
Bu da aylardır düşünülen siyasi sürecin sadece bir parçası. Arkası gelecek...
Daha listelerin açıklanacağı 4 Haziran gününe, siyaset diliyle söylersek çok zaman var.
Önce eski Anavatan kurmaylarından biri CHP'ye geçecek. Ardından sayısı sınırlı olacak yeni isimler açıklanacak.
Ve en önemlisi, merkez sağ siyasetçilerin sık kullandıkları halk deyimiyle, "Turpun büyüğü heybede"...
Yani, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel...
Sakın şaşırmayın...
Siyasette her an, her şey olabilir.
Dün 9. Cumhurbaşkanı Demirel, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'la yaptığı söyleşide aynen şöyle diyordu:
"Bu seçim, Türkiye'de yapılan en zorlu seçimdir. 16 seçim yapılmıştır, ben bunların birçoğuna katıldım. Bana göre en zoru budur."
İşte bu "zor seçimi" kazanmak için bizzat Demirel'in de sahaya inmesi isteniyor.
Siyaset kulislerinde çok dar bir kadro arasında konuşulanlara göre CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Demirel'e "Milletvekili adaylığı" teklifi götürdü.
Hatta sadece götürmekle kalmadı, ısrarcı da oldu. Ancak 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in nasıl bir cevap verdiği, daha doğrusu nasıl bir cevap vereceği bilinmiyor. Ama siyasetin dizayn edildiği bu süreçte, böyle bir çıkışın bütün alışılmış siyasi kalıpları yıkacağı açık.
Yaklaşık 40 yıl siyasi rakip olarak mücadele ettiği bir partinin listelerinde Demirel adını görmek elbette bizlere şaşırtıcı gelebilir. Ama biraz işin içinde bulunanlara hiç de şaşırtıcı gelmiyor.
Bakın, uzun yıllar Demirel'in yanında siyaset yapan ve CHP'den milletvekili aday adayı olan İsmail Amasyalı, bu konuda neler söylüyor:
"Somut bir şey söylemeye hakkım yok. Ancak, Türkiye böyle bir ilginç dönemden geçerken, Demirel'in de siyaset kürsüsünde olmasını isteyen siyasi iradeler var."
Siyaset kulislerinde bunlar konuşuluyor. Neler olacağını ise yakında göreceğiz...