kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tesco: Migros ile görüşme yok

Yeni Haber
Tesco Kipa CEO'su Simon King, Türkiye'deki faaliyetlerinde önceliklerinin kendi mağazalarını açmak olduğunu belirterek, "Şu anda Migros ile ilgilenmiyoruz. Herhangi bir görüşme içinde değiliz" dedi.

Simon King, basın mensupları ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, gazetecilerin "Migros'a talip misiniz?" sorularına yanıt verdi. Her iddialı şirket gibi onganik büyüme dışındaki büyüme yöntemlerine de açık olduklarını ifade eden King, "Ancak Türkiye'deki asıl amacımız öncelikle kendi mağazalarımızı açmaktır. Şu anda Migros ile ilgilenmiyoruz, herhangi bir görüşme içinde değiliz" diye konuştu. King, basın mensuplarının ısrarlı sorularına rağmen, Migros konusunda daha net bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Bu hafta içinde Bursa ve Konya'da iki hipermarket açılışı gerçekleştireceklerini dile getiren King, bu iki mağazanın açılmasıyla birlikte Tesco Kipa'nın Türkiye'deki hipermarket sayısının 19'a yükseleceğini kaydetti. Daha önce hiç bir hafta içinde 2 mağaza açmadıklarına dikkat çeken King, Kipa ile 2003 yılında adım attıkları ortaklıktan son derece memnun olduklarının altını çizdi.

"BU YIL İÇİNDE 10 MAĞAZA AÇMAYI PLANLIYORUZ"

King, Bursa'da açılacak olan hipermarketin 7 bin metrekare alana yayılmış, 15 bin ürün seçeneğine sahip ve 300'den fazla yeni istihdam yaratacak bir mağaza olduğunu, Konya'daki hipermarketin ise 3 bin metrekare büyüklüğünde yapıldığını söyledi.

Bursa ve Konya'da açacakları mağazaların Türkiye'deki hızlı büyümelerinin ve başarılarının bir kanıtı olduğunu ifade eden King, "Bu yıl içinde 10 mağaza açmayı planlıyoruz. Bu da perakende sektöründe bir rekor sayılabilir. Türkiye pazarında, beklediğimizden hızlı büyüdük" dedi.

"BEKLEDİĞİMİZDEN HIZLI İLERLİYORUZ, 2006'DA YÜZDE 55 BÜYÜDÜK"

King, şirketin mali yılı sonu olan 28 Şubat 2007 tarihli rakamlara göre, geçen yıl Türkiye'de yüzde 55 oranında büyüme kaydettiklerini bildirdi. Bu büyümenin yüzde 40'ının yeni açılan mağazalar ile, kalan yüzde 15'lik kısmın ise mevcut mağazaların büyümesiyle elde edildiğini dile getiren King, "Sadece mağaza açarak büyümüyoruz.

Mevcut mağazalarımızın performansını da bir önceki yıla göre sürekli artırıyoruz" diye konuştu. King, bu yıl da en az geçen yıl kadar büyümeyi hedeflediklerini ifade etti.

"TÜRKİYE'DEN İHRACATIMIZ 300 MİLYON DOLARA ULAŞTI"

Türkiye'deki faaliyetlerinin diğer ülkelere kıyasla çok daha hızlı ilerleme kaydettiğini vurgulayan King, özellikle taze gıda (fresh) alanında lider durumda olduklarını belirtti.

Türrkiye'deki tedarikçziler sayesinde, diğer ülkelerdeki taze gıda satışlarının da arttığına işaret eden King, "Türkiye'de öğrenilen iş yapma yöntemlerini diğer ülkelerde de uygulamaya başladık. Türkiye'den ihraç ettiğimiz ürünlerde büyük artış var. Toplam ihracatımız 150 milyon pounda (300 milyon dolar) yaklaşıyor" dedi. King, 2007 ihracat hedeflerinin ise 400 milyon dolar olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'DEKİ SİSTEMİ BÜTÜN DÜNYAYA UYGULAYACAĞIZ"

King, Türkiye'den diğer ülkelere "know-how" taşıdıklarının altını çizerek, buna örnek olarak Türkiye'de hayata geçirilen dağıtım sistemi merkezinin tüm dünyaya uygulanacak olmasını gösterdi.

Eylül ayında ABD'nin California eyaletinde açacakları 4 mağaza için, Türkiye'deki dağıtım sistemini kullanacaklarını dile getiren King, "İlk kez Türkiye'de uygulanan model, sırasıyla ABD ve ardından Doğu Avrupa ülkelerinde ve İngiltere'de uygulanacak" dedi.

"BU YIL TÜRKİYE'DE 300 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ"

King, bu yıl içinde Türkiye'de 300 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, "Kipa ile ortaklığımız başladığından bu yana Türkiye'de 1 milyar doları aşan yatırım yaptık. Bu yıl kesin olarak 10 adet mağaza açacağız ama sayı artabilir.

Bu konuda bir üst limitimiz yok" diye konuştu. Türkiye'nin her köşesinde mağaza açmak istediklerine vurgu yapan King, İzmir-Torbalı'da kurdukları dağıtım merkezinin etrafındaki illere öncelik vereceklerini söyledi.

"BEŞ YIL İÇİNDE İSTANBUL'A GELECEĞİZ"

King, "İstanbul'da ne zaman mağaza açacaksınız?" şeklindeki sorulara ise şu yanıtı verdi:

"Önümüzdeki 5 yıl içinde İstanbul'a geleceğiz. İstanbul harika bir şehir ancak biz öncelikle kar edeceğimiz büyüm mağazalar açmak istiyoruz. Denizli, Konya ve Lüleburgaz'da çok ciddi yerel rakiplerimiz var. Uluslararası perakende şirketlerinin İstanbul'da mağazaları var ama yerel şirketleri de hafife almamak gerekiyor. Yerel şirketleri özellikle Anadolu'da önemli rakip olarak görüyoruz."

"HEDEF BU YIL 1 MİLYAR DOLAR, GELECEK YIL 1 MİLYAR POUND"

Tesco'nun geçen yıl dünya çapında 46. 6 milyar dolar ciro ve 2.5 milyar dolar kar elde ettiğini kaydeden King, "Hedefimiz Türkiye'de bu yıl 1 milyar dolar, önümüzdeki dönem 1 milyar pound (2 milyar dolar) ciroya ulaşmak.Türkiye'de hala işin başındayız, büyüme aşamaşındayız" dedi.

Türkiye'de de İngiltere veya dünya genelinde elde ettikleri karlılığa ulaşmanın zaman alacağını ifade eden King, "Biz şu an 3-5 yıl sonrası için yatırım yapıyoruz. Amacımız ülke çapında bir numara olmaktan önce, mağazamız olan kentte bir numara olmak" diye konuştu.

"MARMARİS'TE SADECE GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN MAĞAZA"

King, konuşmasında şirketin sosyal sorumluluk projelerine de değindi. Bu alanda Türkiye'de iki konuda yoğunlaştıklarını belirten King, bunlardan birinin küresel ısınmaya karşı enerji kullanımını düşürmek, diğerinin ise faaliyet yürüttükleri bölgede gerçekleştirecekleri sosyal aktiviteler ile toplumun iyi bir üyesi haline gelmek olduğunu kaydetti.

Marmaris'teki mağazalarının bir bölümünü yalnazca güneş enerjisi ile çalışır bir hale getireceklerini dile getiren King, bu mağazanın açılışını 26 Haziran tarihinde gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

(ANKA)