kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nehirler çaya dönüºtü

İstanbul'un gıda deposunu bu yıl kuraklık vuracak

ŞAH TANYERİ
Kuraklık, et, süt, sebze ve meyve üretimi ile İstanbul başta olmak üzere ülkeyi besleyen Balıkesir'in tarımsal üretimini tehlikeye düşürdü. Çeltik ve mısır ekim alanları daraltılırken, ikinci ürün ekimi de yapılamayacak..
İster küresel ısınmaya bağlayın ister belli periyotlarla yaşanan iklimsel bir döngü olarak değerlendirin, Balıkesir kuraklık yaşıyor. Kuraklık da, et, süt, sebze ve meyve üretimi ile İstanbul başta olmak üzere ülkeyi besleyen Balıkesir'in tarımsal üretimini tehdit ediyor. 2006 ve 2007 yıllarında son 25 yılın ortalamasının çok altında kalan yağış miktarı, baraj, göl ve nehirlerdeki su oranını azalttı. Ekili alanların sulanmasında sorun yaşanmaya başladı. İlin yüzde 35'i tarım arazisi. Bazı barajlarda su tutulamadığı, ihtiyaca yetecek su bulunmadığı için özellikle çeltik ekim alanlarına su verilememe tehlikesi yaşanıyor. Susuzluk nedeniyle ikinci ürün ekimi de gerçekleştirilemeyecek.

'MISIR VE ÇELTİĞİ AZ EKİN'
Son yağışlardan önce Balıkesir'deki barajlarda dolululuk oranının yüzde 35-40 olduğunu belirten Balıkesir İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, şu bilgiyi verdi: "280 bin hektar olan sulanabilir arazilerin büyük bölümüne su verilememe tehlikesi baş gösterdi. Çiftçilere bu yıl daha az miktarda mısır ve çeltik ekimi yapması, kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerini ekmesi önerildi." Ceyhun, ekim alanlarının azalmasının çiftçiyi ve tüketicileri olumsuz etkileyeceğini kaydetti. DSİ Balıkesir 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan ise Gönen Barajı'nın tamamen dolu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Çeltik ekimi yapılan Gönen Ovası'nda sorun yok. Altınova'ya su veren Madra Barajı'nda su az ancak yeterli. Savaştepe ve Sarıbeyler barajları ile içme suyu da sağlayan İkizcetepeler dolu değil ama yeterli su var. Buna karşılık Sındırgı, Bigadiç, Kepsut ve Balıkesir olmak üzere 4 büyük sulamayı gerçekleştiren ana barajımız Çaygören Barajı'ndan ihtiyacın yüzde 50'si kadar su verilebiliyor. Karacabey Ovası'na su veren Manyas Gölü'nde ihtiyacın dörtte biri kadar su var. Son yağışlar artışa neden olmadı. Su seviyesi 1-2 gün düşmemiş oldu. Ama şimdi tekrar azalmaya başladı."
Haberin fotoğrafları