kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sezer görevine devam ediyor

Yeni Haber
11'inci Cumhurbaşkanı seçim süreci resmen sona erdi. Bu durumda Anayasa'nın Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102'nci maddesi gereği, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet, yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar görevinin başında olacak.

Cumhurbaşkanı Sezer'in görev süresinin dolduğu 16 Mayıs'a kadar yeni Cumhurbaşkanının seçilemeyecek olması nedeniyle Sezer, seçim sonrası yeni Cumhurbaşkanı seçilip, devir teslim yapılana kadar görevinin başında olacak.

Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararının ardından yeni Cumhurbaşkanının 16 Mayıs'a kadar seçilemeyeceğinin ortaya çıkmasıyla "Sezer mi devam eder, Arınç mı vekalet eder" tartışması başlamıştı. Anayasa'nın 102'nci maddesinin gerekçesi, mevcut Cumhurbaşkanının devam edeceği hükmüyle tartışmayı sonuçlandırdı. Ancak, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin devam etmesi nedeniyle bu konudaki belirsizlik bugüne kadar sürdü.

TBMM Genel Kurul'unda, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 11'inci Cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğine ilişkin dilekçenin okunmasıyla cumhurbaşkanlığı seçim süreci resmen sona erdi ve böylece tartışmalara son nokta koyulmuş oldu.

Cumhurbaşkanı Sezer de 3 Mayıs'ta İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu'nu kabulünde, cumhurbaşkanlığına vekalet tartışmalarının gündeme gelmesi üzerine "Yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar görevimin başındayım" demişti.

Anayasa'nın Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102'nci maddesinin gerekçesinde yer alan ve Cumhurbaşkanı Sezer'in görevine devam etmesini sağlayan ifade şöyle:

"Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin olan ve Danışma Meclisi'nin kabul edilen metninde 110 ve 116'ncı maddelerinde yer alan hükümler 102'nci madde olarak tek bir maddede birleştirilmiş ve açık bir şekilde yazılmıştır. Bu konuya ilişkin olarak Danışma Meclisi'nce kabul edilen 110'ncu maddedeki oylamaların beşer gün arayla yapılacağı şeklindeki hükmün uygulamada Anayasa'da belli edilen süre içinde seçimin yapılmasına engel olabileceği kanısına varılmıştır. Örneğin herhangi bir nedenle beş gün arayla değil de altı gün arayla yapılması zorunluluğuyla karşılaşıldığı takdirde belli edilen süre içinde dört tur oylama yapılmasına imkan kalmayabilecektir. Bu itibarla, 'beşer gün arayla' sözcükleri yerine 'en az üçer gün arayla' sözcükleri getirilmek suretiyle uygulamaya elastikiyet getirilmiştir. Ayrıca maddede belirtilen süre içinde Cumhurbaşkanı seçilemediği taktirde TBMM seçimleri yenileneceğinden, 'yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görev süresi dolmuş bulunan Cumhurbaşkanın görevinin devam edeceği' hükmü maddeye eklenmiştir."

(ANKA)