kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Turizmde kritik karar...

Anayasa Mahkemesi turizmde kritik bir kararın eşiğine geldi...
Anayasa Mahkemesi'nin beklenen kararında, "Hazineye ait yerlerle ormanların" turizme tahsis edilmesinin yolunu açan Turizm Teşvik Kanunu'nun bazı maddelerini iptal etmesi söz konusu olursa, turizmde tam anlamıyla deprem yaşanacak.
Çünkü, başta Lara Temalı Park, Çeşme ve Kuzey Antalya turizm kentleri ile Sorgun'da iki golf sahasını da kapsayan Turizm Bakanlığı'nın son dönemde verdiği 53 turistik tahsis ihalesi iptal edilecek.
Asıl tehlike ise yakın gelecekte yaşanacak.
Turizm Bakanlığı'ndan 2530 veya 49 yıllığına tahsis almış turistik tesislerin yanı sıra, bazı benzin istasyonları bile kiralama süreleri dolunca kapanmak zorunda kalacak.
Bu tesisler, Anayasa Mahkemesi'nde ortaya çıkan eğilimde bir değişiklik olmaz ve yeni bir formül de bulunamaz ise yıkılıp orman arazisine katılacak.
Çünkü, Anayasa Mahkemesi'nin iptaline gerekçe oluşturacak Danıştay kararı açık:
"Her ne kadar orman arazilerinin turizm yatırımlarının tahsisinde kamu yararı bulunduğu düşünülebilirse de ormanların, orman olarak korunmasındaki kamu yararının daha öncelikli ve üstün nitelikte olduğu açıktır..."

Süreç nasıl işledi?
Peki bu noktaya nasıl gelindi?
Tartışılan Turizm Teşvik Yasası, 1983 yılında yürürlüğe girdi...
O tarihten sonra merhum Turgut Özal hükümeti, bir ara formülle Hazine arazilerini turistik tesislere "tahsis" adı altında uzun süreliğine kiraladı.
AK Parti hükümeti ise 2004 yılında bir adım daha atarak Turizm Teşvik Yasası'nın kapsamını genişletti; ormanların turizme tahsis edilmesine olanak tanıdı.
Yasa ile 335 ihale sonuçlandırıldı.
Bugüne kadar verilen tahsislerin ne kadarının orman alanını kapsadığı tespit edilemese de 22'sinin golf sahası olduğu biliniyor.
Yasa'nın, Anayasa Mahkemesi'ne taşınma sürecini ise son 53 ihale başlattı.
Antalya Barosu 53 ihalenin arasında Sorgun Ormanları'na otel ve golf sahası yapılmasına olanak tanıyan tahsisin bulunduğunu görünce eyleme geçti.
Baro, "orman alanlarının turizme tahsisi Anayasa'ya aykırı" diyerek Danıştay'a da başvurdu.
Danıştay 6'ncı Dairesi de Turizmi Teşvik Yasası'nın "hazineye ait olan yerlerle ormanların" tahsisine olanak tanıyan 8'inci maddesinin iptaline ve yürürlülüğünün durdurulmasına karar verdi.
Danıştay ayrıca, Kanun'un ilgili maddelerinin iptali için de Anayasa Mahkemesi'ne gitti.
Bu arada Turizm Bakanlığı, Danıştay'ın kararı üzerine 53 yatırımcıya mektup göndererek "ön izinlerini iptal ettiğini, teminat mektuplarını da iadeye hazır olduğunu" bildirdi.

Yıkım olur
Danıştay'ın başvurusunu esastan görüşen Anayasa Mahkemesi'nden nasıl bir kararın çıkacağı bilinmiyor.
Ancak, Kanun'un Anayasa Mahkemesi'nde de tartışma yarattığı, bazı üyelerin "İptal, turizmi batırır" diyerek karşı çıktığı, bazılarının da Danıştay kararı doğrultusunda eğilim gösterdiği belirtiliyor.

Ara formül
Anayasa Mahkemesi'nde, Turizm Teşvik Yasası'nda bir yıl içinde yeni bir düzenlemeye olanak tanıyan kararın çıkarılmasına dönük ara formül de tartışılıyor.
Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Mustafa İsen de dünkü sohbetimizde Kanun'un iptal edilmesi halinde, turizmin büyük darbe alacağını söyledi.
İsen, mevcut tesislerin yüzde 85'inin tahsis yoluyla yapıldığını belirtip ekledi:
"Türk turizmi İspanya ile yarışır duruma gelmişken, Yunanistan ile bile baş edemez hale düşer. Geçmişte tahsis almış ve süresi az kalmış tesisler de yenileme çalışması yapmaz. Bu daha büyük yıkım olur."
Bakalım, Yüce Mahkeme ne yönde karar verecek...