kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
AKP MİLLETVEKİLİ ZEYNEP ARMAĞAN USLU Sezonun moda renkleri ateş kırmızısı döpiyes ve beyaz bluzun altında şık bir ayakkabı.

Siyaset kadını keşfetti amaç daha çok vekil

Hülya KARABAĞLIŞenol ATEŞ - Uğur BECERİKLİ
Partiler Meclis'e daha fazla kadın milletvekili seçtirebilmek için sloganlarını şimdiden belirledi. AK Parti: Her ilden bir kadın Meclis'e. CHP: Ancak kadınlarla. DYP: Seçimi kadınlar kazanacak..
Siyasetteki erkek egemen anlayışı değiştirmek için yapılan "bıyıklı kadın" eylemleri, Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenen Cumhuriyet mitinglerinde yüzbinlerce kadının gövde gösterisi, yaklaşan genel seçim öncesi tüm siyasi partilerde "kadın rüzgârı" estiriyor. Seçim dönemlerinde karınca gibi çalışarak kapı kapı dolaşıp oyları artıran kadınlar, partilerin aday listelerinde bu kez daha fazla yer bulacaklar. AK Parti'de "Her İlden Bir Kadın" sloganı ile düğmeye basıldı. 2002 seçimlerinde olduğu gibi türbanlı aday gösterilmeyecek. Erkek milletvekilleri de genel merkezin çabalarını destekliyor. Ağrı il yönetiminden ilk kadın aday adayı çıktı. AK Parti, Doğu ve Güneydoğu'da kadınların aday adayı olması için bastırıyor.

AKP: VİTRİN DEĞİL VİZYON SAHİBİ
AKP MKYK'nın kadın üyeleri Fatma Şahin ve Ayşe Böhürler dünkü MKYK toplantısında "Kadın aday adaylarının başvurusunu beklemeden gerekirse biz teklif götürelim" görüşünü ortaya attı. MKYK üyeleri kadın adaylar konusunda kriterlerini şöyle belirledi: "Vitrin için aday yapılmasın. Vizyon sahibi bilgili kadınlar aday yapılsın." Toplantıda Böhürler, Prof. Nilüfer Göle'nin aday yapılmasını önerdi. Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, SABAH'a "4 yıldan beri tabanda kadını güçlendirerek parlamentoya taşımaya çalışıyorduk. 22 Temmuz'da bunun sınavını vereceğiz. Adıyaman İl Başkanlığı'nda 11 kadın var. İstanbul'da 70 milletvekili var. İstanbul'dan 15'inin kadın olması için çalışıyoruz"dedi. MKYK Üyesi Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, ise özellikle tiyatro sanatçılarının Meclis'te olmalarını istediğini söyledi. Öyüş, "Özgüven sahibi, cesur kadınlara ihtiyacımız var" diye konuştu.

CHP: EN İDDİALI BİZİZ
CHP de kadınlara yönelik en iddialı parti olduğunu savunuyor. Kadın Kolları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Güldal Okuducu, yetkili kurullarda yüzde 25 kadın kotası bulunduğunu hatırlatarak, "Tek sıkıntımız Meclis'te temsil. Onu da aşacağız" dedi. CHP'nin sloganı; "Laik-Demokratik Bağımsız Türkiye, Ancak Kadınlarla."

DYP: POZİTİF AYRIMCILIK

Demokrat Parti adını alarak Anavatan ile birleşmeye hazırlanan DYP de kadınlara listelerinde öncelik verecek. Kadın ve Aileden Sorumlu DYP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Timur Gürgan, "Seçimi kadınlar kazanacak" sloganıyla hazırlandıklarını, kadınların aday adaylığı başvuru ücretini düşük tuttuklarını söyledi. DYP erkek aday adaylarından 2 bin, kadınlardan ise 500 YTL alıyor. Partiler arasında pozitif ayrımcılığı uygulamada gösteren ilk parti olduklarını belirten Gürgan, "Seçilme ihtimali yüksek yerlerden, olabildiği kadar çok kadın aday DP'nin listesinde olacaktır. Hedefimiz: Türk kadınının yüzü gülecek" dedi.

ANAVATAN'DAN % 33 KOTA

Kadın ve gençlere MKYK üyeliği için yüzde 33 kota getiren Anavatan bunu bu seçimde uygulayacak. Kadın adaylardan başvuru ücreti alınmayacak. Kadın ve Gençlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çebi, "Hedefimiz Meclis'te daha fazla kadın bulunması. Anavatan kadınların iktidarı olacaktır. Artık 'Sadece seçen değil, karar veren, yöneten kadın' diyoruz" dedi.

MHP: BİZDE DAHA FAZLA MHP

Kadın Kolları Başkanı Hediye Akdere kadın aday adayı başvurusunda patlama yaşadıklarını belirterek, "Üniversiteler, bürokrasi ve iş hayatından, beklediğimizin çok üstünde bir başvuru geldi. Diğer partilerden daha fazla kadın aday bulundurma kararı aldık. Kotayı biz ayrımcılık sayıyoruz. Cinsiyetine ya da başörtülü olup olmamasına bakmayacağız. Biz aday adaylılığı ücretini de yine kadın-erkek ayırmadan düşük tutarak 500 YTL olarak belirledik" dedi.