kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Bakan Şahin:Eşlerimizin kıyafetleriyle uğraşmasınlar

Yeni Haber
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığının, türban konusunda daha önce başlayan bir tartışmayı yeniden başlatıp başlatmayacağıyla ilgili olarak, ''Bunlar son derece lüzumsuz, gereksiz düşüncelerdir. Kimin nerede, hangi kıyafette bulunacağı belirlenmiştir. Eşlerimizin kılık kıyafetiyle kimse uğraşmasın, çok ayıp oluyor'' dedi.Bazı bakanlar, AK Parti TBMM grup toplantısının ardından, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığını değerlendirdi.

Mehmet Ali Şahin, 58. Hükümette Başbakanlık, 59. Hükümette ise Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Gül'ün verilen her görevi en iyi şekilde yerine getirdiğinin en canlı tanıklarından birisi olduğunu söyledi.

Şahin, şöyle konuştu:

''Eğer TBMM kendisini cumhurbaşkanı olarak seçerse, ki seçeceğine inanıyorum, cumhurbaşkanlığı görevini de en iyi şekilde yerine getireceğine yürekten inanıyorum. Tarafsız, anayasada ifadesini bulan şartlar içerisinde bu görevini milletimize, ülkemize, devletimize layık şekilde yerine getirecek. Şimdiden kendisine başarılar diliyorum.''
''Sizin için sürpriz oldu mu?'' sorusuna Şahin, ''Hayır ben dünden biliyordum. Uzun süredir hafızamdan geçen doğrusu kendisinin aday olmasıydı'' yanıtını verdi.

Şahin, Gül'ün adaylığının, türban konusunda daha önce başlayan bir tartışmayı yeniden başlatıp başlatmayacağının sorulması üzerine, ''Bunlar son derece lüzumsuz, gereksiz düşüncelerdir. Türkiye'de yasalar bellidir. Kimin nerede, hangi kıyafette bulunacağı yasa ve yönetmeliklerde belirlenmiştir. Bizim eşlerimizin kılık kıyafetiyle kimse uğraşmasın, çok ayıp oluyor, bu çağda bu tartışmalar olmasın'' diye konuştu.

'YURTDIŞINDA SAYGIYLA KARŞILANDIĞINI BİLİYORUM'

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, aynı yöndeki sorular üzerine, ''Birinin başbakan, birinin cumhurbaşkanı olmasını arzu ediyordum. Bugün o karar çıktı. Benim için sürpriz olmadı'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlığın hayati önemde makamlar olduğunu belirten Aydın, bu makamlara en tecrübeli, en deneyimli ve uzlaşmayı sağlayacak kişilerin talip olması gerektiğini kaydetti.

''Sayın Başbakanımızın partinin, hükümetin başında kalmasında ısrar edilirse ve kendi de buna karar verirse Cumhurbaşkanı için üzerinde duracağımız isim Sayın Gül'dür'' dediğini ifade eden Aydın, bu konuda ısrarlı olduğunu, mantığın da siyasetin de bunu gerektirdiğini söyledi.
Aydın, Abdullah Gül'ün yurtdışında ne kadar saygıyla sevgiyle karşılandığını, ne kadar yozlaşmadan uzlaşmacı bir kişiliğe sahip olduğunu bildiğini belirterek, ''Ülkemiz için bu zor günlerde, tecrübeli bir arkadaşımızın olması beni son derece mutlu etmiştir, başarılar diliyorum'' diye konuştu.

'GÜZEL VE DOĞRU BİR KARAR'

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AA muhabirine, Gül'ün adaylığını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

''(Hayırlı olsun) diye değerlendiriyorum. Güzel ve doğru bir karar. Bütün Türkiye için, Türkiye'nin geleceği açısından doğru bir karar olduğuna inanıyorum. Bu sürece gelinceye kadar AK Parti'nin, hükümetin, sayın başbakanın gösterdiği tavırdan herkesin çıkaracağı dersler var. Bu güzel örnek ve gelişme.''Çiçek, kararın, kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.

'ASIL OLAN MİLLETİN KARARIDIR'

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Gül'ün adaylığını, ''Çok iyi, en uygun, en güzel seçim'' olarak nitelendirdi.

Eker, AK Parti grubunun oy birliğiyle, tam destekle Gül'ün arkasında duracağını ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül'ü seçeceğini bildirdi.

Gül'ün Türkiye'ye çok büyük hizmetler yapacağını ifade eden Eker, Gül'ün adaylığının kendisi için sürpriz olmadığını, tahmin ettiğini kaydetti.
''Gül'ün Cumhurbaşkanı olması 'Türban Köşk'e çıktı' eleştirilerine neden olacak. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Eker, ''Muhalefet bunu söyleyebilir. Biz onlardan illa bizim gibi düşünmelerini beklemiyoruz. O, kendi değerlendirmeleridir. Asıl olan Türk milletinin kararı ve anayasal olarak bu işi belirlemeye yetkili, kararı verecek olan Meclisin kararıdır'' diye yanıtladı.

'ÖNEMLİ OLAN EHLİYET VE LİYAKATTIR'

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de AA muhabirine, Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığının, ''milletin gönlüne sinen bir adaylık'' olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ortaya koyduğu dirayetten ve üstün liderlik vasıflarından dolayı kutladığını ifade eden Pepe, ''Her babayiğidin yapabileceği bir iş değildir, bu yapılan iş. Bir kere bu hakkı teslim etmek lazım'' dedi.

Abdullah Gül'ün Çankaya'da çok iyi bir performans göstereceğine inandığını dile getiren Pepe, bundan sonra eksik kalan projeleri tamamlamak ve yeni projeler yapmak için çok daha güçlü bir şekilde yollarına devam edeceklerini söyledi.Pepe, Gül'ün adaylığının kendisi için sürpriz olmadığını ifade etti.

''(Türban Köşk'e çıktı) eleştirilerine neden olabilir mi?'' sorusuna Pepe, ''Bunlarla Türkiye'nin geçireceği zaman yok. Bugüne kadar bulunduğu her yerin hakkını vermiş bir arkadaşımız. Önemli olan ehliyet ve liyakattir'' yanıtını verdi.

'TÜRKİYE BİR KEZ DAHA ŞAHLANACAK'

Devlet Bakanı Ali Babacan, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olmasını, ''Türkiye'nin önü açık. Hayırlı olsun'' şeklinde değerlendirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu günün tarihi ve önemli bir gün olduğunu belirterek, ''Cumhurbaşkanı seçiminden sonra Türkiye'nin bir kez daha şahlanacağına inanıyorum'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ise Abdullah Gül'ün aday oluşu nedeniyle ''çok heyecanlandığını'' belirterek, şöyle konuştu:
''Milletin beklediği bir karardı. Grubumuzun bu coşkusunun, yurt sathına yayılacağına inanıyorum. Her şey, normal akışı içinde cereyan etti. Türkiye gülüyor. Başbakanımızın yaptığı bu açıklama uzun ve ince değerlendirmelerimiz sonucunda oldu.Türkiye için çok hayırlı olacak. Türk milletinin geleceğe ait umutları bir kere daha yeşerdi.''