kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gül'ün adaylığı ardından piyasalar

Yeni Haber
Başbakan Tayyip Erdoğan'nın, cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül'ü açıklamasının ardından, piyasalardan genel olarak olumlu tepkiler geldi.

Türkiye'nin önde gelen şirketleri ve sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamalarla, Abdullah Gül'ün adaylığının iyi bir karar olduğu ve ekonomi açısından olumlu buldukları konusunda birleştiler.

YAPI KREDİ BANKASI BAŞ EKONOMİSTİ: PİYASALAR BEKLE GÖRE GİRECEk

Yapı Kredi Bankası Baş Ekonomisti Cevdet Akçay, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili, piyasaların bekle gör sürecine gireceğini düşündüğünü bildirdi.

Akçay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamasına ilişkin yaptığı açıklamada, türban ve benzeri konular nedeniyle piyasalarda ilk reaksiyonun negatif olabileceğini, ancak AK Parti'nin süreci iyi yönetmeye çalışacağını ve rahatsızlıklara imkan vermeyeceğini söyledi.

Piyasaların bu tür nazik meselelerin nasıl yönetileceğini dikkate aldığını ifade eden Akçay, şu görüşleri aktardı:

''Piyasaların bekle göre gireceğini düşünüyorum. Bunun, içerde siyasi rahatsızlık yaratıp yaratmayacağına bakılacaktır. Rahatsızlığı gördüğü zaman o riski fiyatlamaya başlar. Eğer bir rahatsızlık çıkmazsa bence olumsuz algılamayacak.''

Gül'ün AB tecrübesinin iyi olmasının önemli olduğunu vurgulayan Akçay, ''Bu, o çıpayı çok sağlam tutacaklarının bir göstergesidir'' dedi. Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda kutuplaşmanın çok keskin olduğunu kaydeden Akçay, ''Gül'ün, belki muhalefetin aklındaki ilk isim olmasa bile çok da itiraz edilebilecek bir isim olduğunu sanmıyorum. Çünkü kategorik olarak itiraz edilebilecek bir isim değil. Ali Babacan ile birlikte AB sürecini yöneten bir insan'' diye konuştu.

İTO: SON DERECE İSABETLİ BİR İSİM

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, son derece isabetli bir isim olduğunu belirterek, ''Bu ismin, piyasalara son derece olumlu etki yapacağına eminim'' dedi.

Yalçıntaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanlığına aday göstermesine ilişkin yaptığı açıklamada, Gül'ün beklenilen isimlerden bir tanesi olduğunu hatırlattı.

Abdullah Gül'ün adının deklare edilmesinin yurt içinde ve yurt dışında birçok kişi tarafından olumlu karşınlandığını düşündüğünü ifade eden Yalçıntaş, şunları kaydetti:

''Abdullah Bey'in ismi, hem yurt içinde hem de yurt dışında son derece bilinen, sevilen, saygı duyulan bir isim. Cumhurbaşkanlığı makamını en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum. Sayın Gül'ün geçmişi başarılarla dolu. Milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Son derece isabetli ve güzel bir isim. Türk özel sektörü olarak çok olumlu karşıladık ve bu ismin piyasalara son derece olumlu etki yapacağına eminim.''

SABANCI HOLDİNG: BAŞBAKAN ERDOĞAN'I KUTLUYORUM

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'nin istikrarı için göstermiş olduğu olgun ve örnek demokratik tavır nedeniyle kutluyorum'' açıklamasını yaptı.

Sabancı, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'nin istikrarı için göstermiş olduğu olgun ve örnek demokratik tavır nedeniyle kutluyorum.Sayın Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının da ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.''

MÜSİAD: BAŞBAKAN ERDOĞAN, ÖNEMLİ BİR FEDAKARLIK YAPTI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, çok iyi ve doğru bir isim olduğunu belirterek, ''Sayın Gül, Cumhurbaşkanlığını doldurabilecek vasıflarda'' dedi.

Bolat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanlığına aday göstermesine ilişkin yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, partisi ve istikrar adına çok önemli bir fedakarlık yaptığını, bunun takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı için çok iyi ve doğru bir isim olduğunu ifade eden Bolat, ''Ülkemiz için hayırlı olsun. Sayın Gül, Cumhurbaşkanlığını doldurabilecek vasıflarda. Hem halkımız tarafından hem uluslararası kamuoyu açısından çok bilinen biri. Uzlaşmacı tavırları, kariyeri, performansı ve duruşu itibarıyla Cumhurbaşkanlığına yakışır'' diye konuştu.

Bolat, Cumhurbaşkanlığı seçimi için anayasal sürecin işlediğini, bundan sonra takdir ve kararın millet iradesini temsil eden TBMM'nin olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Meclis'in iradesi ve kararı hepimizin kararı olacaktır. Tüm partilerin, bu seçimi bir krize ve gerginliğe yol açmadan tamamlanması konusununda üzerlerine düşeni yapacaklarına inanıyoruz. Türkiye'de daha ekonomik alanda yapılacak çok işler var.''

PİYASALAR AÇISINDAN ÇOK OLUMLU BİR KARAR

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın icraatta kalmasının istenen bir şey olduğunu belirterek, bunun piyasalar açısından olumlu bir haber olduğunu kaydetti.


Salar, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin yaptığı değerlendirmede, süreci yakından izlemek gerektiğini belirterek, içerdeki ve dışardaki reaksiyonların önem taşıdığını, henüz bilginin çok ham olmasına rağmen bu gelişmenin mutlaka fiyatlanacağını bildirdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin başında seçime girecek olmasının olumlu algılanacağını dile getiren Salar, ''Başbakan Erdoğan'ın icraatta kalması istenen bir şeydi, bu bakımdan olumlu bir haber'' dedi.


Gül'ün adaylığının muhalefet ve toplum tarafından nasıl algılanacağının ise önem taşıdığını ifade eden Salar, piyasaların bu doğrultuda yukarı veya aşağı yönlü hareket edeceğini bildirdi. Salar, belirsizliğin ortadan kalkmasının ise olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.


(AA)