kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
GÖNÜL'ÜN ADI GEÇTİ AMA ... Cumhurbaşkanı aday trafiğinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de adı ön plana çıktı. Gül'ün de sıcak baktığı Gönül'ün adaylığına Arınç'ın karşı çıktığı öğrenildi.

Konut'ta isim zirvesi

Başbakan Erdoğan ve Bakan Gül ikisinden birinin mi yoksa üçüncü bir ismin mi aday olacağı konusunda son kez Başbakanlık Konutu'nda biraraya geldi. İsim belirlendi!..
Cumhurbaşkanı adayı için son 48 saate girilirken Başkent'te dün gece yarısına kadar dakika dakika değişen dengelerde heyecanlı anlar yaşandı. 23 Nisan törenine ve resepsiyonu'na Erdoğan'ın görüşme trafiği ve Başbakan'ın "sürpriz aday" vaadi sonrasında AK Parti'de değişen dengeler damgasını vurdu. Çankaya borsasında sabah saatlerindeki "düşük profilli aday" beklentisi varken öğleden sonra Vecdi Gönül, Beşir Atalay ve Mehmet Aydın isimleri öne çıktı. Ancak gecenin ilerleyen saatlerinde rüzgâr değişti. Başbakan Erdoğan'la görüşen Arınç'ın itirazları üzerine Gül ve Erdoğan, gece yarısı karar için Başbakanlık Konutu'na kapandı. Gece yarısı Başbakanlık Konutu'na, Bakanlar Ali Coşkun ile Nimet Çubukçu geldi. İşte dakika dakika Çankaya trafiği:

09:00
Devletin zirvesinin gündemi 23 Nisan törenleri boyunca da Çankaya seçimi oldu. Erdoğan, Gül ve Arınç dışında 4'üncü aday üzerine yoğunlaşıldı. Önce Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, sonra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün adı ön plana çıktı. Ancak öğleden sonra, çoktandır adı askerlerce de telaffuz edilen Gönül'e, Dışişleri Bakanı Gül de sıcak bakıyordu. Fakat, Arınç faktörü devreye girdi. Arınç ile Gönül arasında TBMM Başkanlığı konusunda çekişme yaşanmıştı.

14:00
Meclis'in 23 Nisan özel oturumda CHP Lideri Baykal, "Kapıkulu" benzetmesiyle tansiyonu artırırken hem Erdoğan hem de Arınç'ın daha yumuşak bir üslubu tercih etmesi dikkat çekti.

17:30
Erdoğan, Arınç ile birarala geldi ve 1 saat 40 dakika süren görüşmede Erdoğan, ismi Arınç'a söyledi. Ancak Arınç'ın, "Ya sen ya da Gül aday olsun" dediği iddia edildi. Erdoğan görüşmeden sonra "Kafamda isim net" dedi.

19:30
Erdoğan, Meclis resepsiyonunda Dışişleri Bakanı Gül ve Genelkurmay Büyükanıt'la sıcak bir şekilde sohbet etti. Sohbette Kumkapı'da balıkçılarla diyaloglarını anlatıp aday olmayabileceğinin işaretini verdi. Erdoğan, "Balıkçılara sorun, onlar biliyor" dedi. Üçlünün verdiği fotoğraf, özellikle AK Partili vekiller tarafından, "Konsensüs var" yorumlarına neden oldu.

19:40
TBMM Başkanı Arınç resepsiyonda gazetecilerin Erdoğan'la yaptığı görüşmeye ilişkin sorularını yanıtladı. Arınç "Adayı öğrendim içim rahat" dedi.

22:00
Erdoğan ile Gül Konut'ta karar zirvesinde bir araya geldi. Erdoğan ile Gül bir araya geldikten sonra 11. Cumhurbaşkanı konusunda karar verildi. Konutta bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ Gül gelince konuttan ayrıldılar. Gece yarısına doğru konuta, bakanlardan Ali Çoşkun ile Nimet Çubukçu da geldi. Daha önce yurtdışında olduğu için Çoşkun, Erdoğan'ın bakanlarla nabız yoklama görüşmesine katılamamıştı. Saatler tam gece yarısını gösterdiğinde ise Başbakanlık Konutu'na gelen isim Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen oldu. Geç saatlere kadar süren zirvede Erdoğan ve Gül isim üzerinde anlaştı. İsmin iki gün üst üste yapılacak AK Parti grup toplantısının ardından, başvuru süresinin bitimine yakın son dakikalarda TBMM Başkanlığına bildirilmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan bugün saat 11.00'de önce grubunu toplayacak, 14.00'de Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek.
Haberin fotoğrafları