kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

CHP seçimlere katılmayacak

Yeni Haber
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, uzlaşmayla aday belirlenmediği için Abdullah Gül'ü desteklemeyeceklerini belirterek, "CHP milletvekilleri olarak oylamaya katılmıyoruz. 367 sayısını bulabilirseler diyecek bir şeyimiz yok. Aksi halde Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz" dedi.

AK Parti cumhurbaşkanı adayı olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile yaptığı destek ziyaretinin ardından CHP Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Özyürek, Ali Topuz, Cevdet Selvi ve Onur Öymen ortak bir açıklama yaparak, CHP'nin tavrında bir değişiklik olmadığını bildirdi.

Genel Başkan Yardımcısı Özyürek, "Destek olma şansımız yoktur. Parlementoda seçimlere katılmamız sözkonusu değil. Çürnkü uzlaşmayla adayı belirlemediler. CHP milletvekilleri olarak oylamaya katılmıyoruz. 367 sayısını bulabilirseler diyecek bir şeyimiz yok. Aksi halde Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Cumhurbaşkanı seçimi sırasında TBMM Genel Kurulu'na katılmayacaklarını belirterek, Genel Başkan Deniz Baykal'ın, Cumhurbaşkanlığına aday olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'e, ''ilk turda 367 katılımın ağlanamaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini çok açık şekilde ifade ettiğini'' bildirdi.

Özyürek, Cumhurbaşkanlığına aday olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül'ün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ziyarette, CHP Genel Başkan Yardımcıları Eşref Erdem, Cevdet Selvi, Onur Öymen ve kendisinin bulunduğunu ifade eden Özyürek, Gül'ün söylediklerini takip etme şansları olmadığını belirtti.

NELER KONUŞULDU?

Gazetecilere, Genel Başkan Baykal'ın ziyarette söylediklerini aktaran Özyürek, şunları kaydetti:

''Sayın Gül aday olduğunu, destek istemeye geldiğini çok açık bir şekilde ifade etti. Eğer, Cumhurbaşkanlığına seçilirse cumhurbaşkanının Anayasa'da ifadesini bulan yetkilerini kullanacağını, o çerçevede çalışacağını, yani tarafsız bir Cumhurbaşkanı olacağını ifade etti.
Sayın Genel Başkanımız öncelikle, 'sürecin çok yanlış kullanıldığını, yanlış yönlendirildiği, eğer süreç yanlış yönlendirilmeyip, istişare mekanizmaları çalıştırılmış olsaydı, bizimle de toplumla da açık bir diyaloğa girilmiş olsaydı, Cumhurbaşkanı seçimi böylesine sıkıntılı bir döneme girmezdi ama ne yazık ki bunun gereği yerine getirilmemiştir.

Başbakan önce kendisi aday olmak için her türlü yöntemi denemiş ve kendi adaylığının önünü açmak için diyalog kanallarını kapatmış, (CHP nasıl olsa beni istemeyecektir) anlayışıyla diyalogtan, anlaşmadan, istişareden kaçmıştır ve sonunda kendisinin aday olmayacağını anlayınca bizim baştan beri söylediğimiz noktaya gelinmiştir. Kendisi dışında bir adayı belirlemişlerdir. Aday belirlenme süreci demokratik şekilde yönetilmediği, toplumla bizlerle herhangi bir uzlaşma arayışına girilmediği, istişare yapılmadığı için bizim destek olma şansımız yoktur. Ziyaretinize teşekkür ederiz' demiştir.Parlamentoda seçim aşamasında, bizim katılmamız söz konusu değildir. Bu onudaki görüşlerimizi hep ifade ettik. Çünkü istişare, uzlaşmayla aday belirlenmediği takdirde CHP'li milletvekilleri olarak toplantıya katılmayacağımızı ifade ediyoruz.Bizim dışımızdaki katılımla 367'yi sağlarsanız söyleyecek, yapacak bir şeyimiz yoktur ama 367'nin bulunmadığı bir toplantıda seçimlere geçilirse bunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğimizi de Genel Başkanımız kendisine çok açık şekilde ifade etmiştir.''

Özyürek'in ardından konuşan Onur Öymen de Baykal'ın ifadesinin, ''CHP'nin bu konuda şimdiye kadar izlediği çizgide en küçük bir kırılma, değişiklik yoktur'' şeklinde olduğunu söyledi.

Öymen, Baykal'ın Gül'e, ''CHP daha önce ne söylediyse onu söylemektedir. Eğer uzlaşma olsaydı AK Parti'den bir milletvekili üzerinde de mutabakat sağlanabilirdi. Ama böyle bir uzlaşma olmadığı için bir aday CHP'ye dayatılmak istenmektedir. Bunu kabul edemeyiz'' dediğini aktardı.Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mustafa Özyürek, ''Anayasa ve rejimle ilgili kaygılar gündeme geldi mi, kendisine bir uyarıda bulunuldu mu?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Ama kendisi zaten o tip bir uyarımızın geleceğini bildiği için Anayasa'ya uygun davranacağını, Anayasa'nın Cumhurbaşkanında aradığı nitelikleri ve Cumhurbaşkanı'nın nasıl davranması gerektiğini çok iyi bildiğini, buna çok dikkat edeceğini kesin bir şekilde ifade etti. Belki bizden gelecek bu tip itirazları kesmek istemiştir.''

"GÜL BEKAR OLSAYDI DA POLİTİKAMIZ DEĞİŞMEYECEKTİ"

Bir gazetecinin, ''Sayın Gül ile beraber türban da Köşk'e çıkacak. Bu, artışmaları yeniden tetikleyecek mi?'' sorusu üzerine de Özyürek, ''Biz hep şunu söyledik, 'Biz hiçbir zaman insanların başörtüsüyle türbanıyla ilgilenmiyoruz. Onların kafasındakiyle ilgileniyoruz' diye ifade ettik. Türban bizim zaten tartışma konumuz değil. Bu konular da tabiatıyla görüşülmemiştir'' diye konuştu.

Aynı soruyla ilgili olarak Özyürek'in ardından söz alan Öymen de ''Sayın Gül, bekar olsaydı da politikamız değişmeyecekti'' dedi.

BAYKAL-GÜL GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanlığına aday olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile gerçekleştirdiği görüşme sona erdi.CHP Genel Merkezindeki görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü.Görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek de katıldı.

GÜL: DEMOKRASİNİN GEREĞİNİ YAPTIM

Cumhurbaşkanlığı'na aday olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Baykal ve arkadaşlarıyla gayet yararlı, açık, dürüst ve düzgün bir görüşme yaptık'' dedi.

Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile CHP Genel Merkezi'nde görüştü. Gül, 45 dakika süren görüşmenin ardından çıkışta gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını yanıtladı.

TBMM'de de bütün siyasi partilerle görüşeceğini ve onların desteğini
isteyeceğini söylediğini hatırlatan Gül, şöyle devam etti:
''Demokrasiye saygı budur. Demokrasinin çoğulcu siyasi parti sisteminin
gereği de budur. O bakımdan ben geldim. Baykal ve arkadaşlarıyla gayet yararlı, açık, dürüst ve düzgün bir görüşme yaptık. Tabii, karar kendilerinindir, mutlaka onu açıklayacaklardır.

Seçimler böyle olur. Birisi aday olur, aday olduktan sonra diğerlerini
ziyaret eder ve onlardan destek talep eder. Desteğini verene de vermeyene de saygı duyarız. Bunlar demokrasinin güzel taraflarıdır. Bunlar sistemin çalıştığını gösteren en iyi işaretlerdir. Türkiye'nin ne kadar normalleştiğini, eski dönemlerden ne kadar çok farklı olduğunu en iyi şekilde gösteriyoruz.''

Çoğulculuk içinde herkesin farklı farklı görüşleri ve kendine has
argümanları olabileceğini ifade eden Gül, ''Bütün bunlara saygı duyarız. Ben demokasinin gereğini yaptım, diyalog içerisinde olmanın gereğini yaptım ve geldim. Sayın Genel Başkandan açıkça destek talep ettim'' diye konuştu.

Gül, ''Görüşmeden tatmin oldunuz mu?'' şeklindeki soru üzerine ise ''Onu ben söyleyemem onu kendileri bilir'' cevabını verdi.