kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Mobius, THY'de nasıl fark yaratacak?

Oy, oy, oy!!! Şu Fransa'nın haline bak... Demokrasi güçlü ya, politikacılar daha 18 ay öncesinden 12 cumhurbaşkanı adayını vitrine dayadı ve halka, "Seçim hakkı sizin" dedi. Halk düşündü, taşındı, ilk turda iki adayla seçimini yaptı. İkinci turda bu iki aday yarışacak.
Tövbe, tövbe...
Böyle şey olur mu? Son dakikayı beklemeden aday ismi ortaya konur mu? Öyle ya, önce şöyle bir papatya falına bakacaksın, ardından yazı tura atacaksın! Olmadı, iddia oynayıp, kupon dolduracaksın. Ya da iyi bir senaryo yazarıyla birlikte, "Köşk'e kim çıkacak, cumhurbaşkanı kim olacak?" temalı iyi bir gerilim filmi için harekete geçeceksin.
Eğer böyle yapmazsan, milli geliri 5 bin doları aşmayan bir ülkede yaşamazsan, inanın işin tadı tuzu kalmıyor!
Bugün tatlı yiyelim, tatlı tatlı konuşalım... Malumunuz, Türk Hava Yolları'nın genel kurulu var. Yüzde 50.88 hissesi halka açık, yüzde 49.12 oranındaki hissesi Özelleştirme İdaresi'nin portföyünde olan THY, küçük ortak haklarını temsil edecek yeni patronunu bekliyor!
Sakın ola, şaşırmayın!
Yönettiği fonun büyüklüğü 250 milyar doları bulan hızlı kapitalist Mark Mobius, son 7 yıldır parasını ağırlıklı olarak havayolu şirketlerine bağladı. Rotasını THY'ye çevireli aylar oldu. Bir yıldır THY hissesi topluyordu. Derdi yönetimde söz sahibi olmaktı. Üstelik bir değil, iki yönetim kurulu üyeliği için yarışıyor. 5 milyar dolar ayırdığı
Doğu Akdeniz portföyü içinde yer alan Türkiye, Mobius için çok özel bir yerde duruyor.
Diyorlar ki, 3 milyar doları hisse senedi ve bonoda, 2 milyar doları ise dövizde bekliyor...
Mobius, işini bilen bir para simsarı!
Yıllarca yardımcılığını yapan Çinli Wang, basın imparatoru Murdock ile evlenmiş. Yönettiği fonun patronu Sir John Templeton bile kendisine bir şey söyleyemiyor, THY yönetimi ne yapacak? Mobius'un özel bir konumu var! Üstelik, nisan ayında kamu denetiminden kurtulan THY yönetiminin işi başından aşkın. Onlar yeni bir havayolu şirketi almak için havaya girmiş. Oysa 10 yönetim kurulu üyesi olan THY'de en az dört yönetim kurulu üyesinin değişeceği söyleniyor.
Kimler mi?
Gelin, iki kişinin öyküsünü yazalım. Geri kalan adaylar için başta Radikal gazetesi nin meşhur kulis yazarı Cemil Müneccim'i yormadan yonca falı açalım. THY Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Candan Karlıtekin ince politik hesap yaparken başkan vekili Hamdi Topçu ile yönetim kurulu üyesi Mehmet Büyükekşi, şimdiden siyaset için ısınma turundaymış...
Topçu, memleketi Rize'den, Büyükekşi ise Gaziantep'ten AK Parti milletvekili olmaya hazırlanıyormuş!
Topçu'yu bilmeyiz ama kulislerde;
"Büyükekşi çok sevilen bir insandır. Hem İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO), hem de Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde (TİM) iyi işler yaptı. Memleketi Gaziantep'te de çok seviliyor. Üzerinde yoğun baskı var. Herkes onu Meclis'te görmek istiyor" diye konuşuyorlar.
Hayırlı olsun!
Amma Mobius'lu değişim THY'de hayırlı olur mu?
Mobius, THY hisselerinin en az yüzde 10'unu elinde tutuyor ve yüzde 10'un üstündeki oranı bilen yok. Ama yakında temettü alacak.
Öyle ya, Mobius ne kadar temettü alacak?
Alın size önemli bir konu.