kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Cumhurbaşkanı adayımız Gül

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Erdoğan: Cumhurbaşkanı adayımız Gül
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak resmen AKP Grup toplantısında açıkladı.

Erdoğan, Gül'ü "Genel kabul görecek, Cumhuriyetimizi de, demokrasimizi de güçlendirecek, milletimizi bütün olarak kucaklayacak Ve liyakatla temsil edecek" bir aday olarak tanıttı.

Gül'ün adaylığını AKP'liler "Vur vur inlesin Deniz Baykal dinlesin", "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül" ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganıyla karşıladı.

TARİHİ AÇIKLAMA

Başbakan Erdoğan, beklenen tarihi açıklamasını AKP Grup toplantısında yaptı. Sabah saatlerinde TBMM'deki makamında partisinin MYK'sını toplayan Başbakan Erdoğan yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından grup salonuna inerek AKP Grup toplantısını başlattı.

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Türkiye'yi il il, ilçe ilçe dolaştığını, köylerine kadar giderek halkın nabzını tuttuğunu, sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüğünü, kendi partisinin karar organlarıyla bir araya geldiğini, milletvekillerinin de teker teker görüşlerini sorduktan sonra bir kanaatin ortaya çıktığını söyledi.






Kamuoyunda sürekli olarak kendisinin isminin tartışıldığını anımsatan Erdoğan, bu durumun aday belirleme sürecini kolaylaştırdığını belirtti. Erdoğan, görüşmeler sonunda ortaya çıkan ismi "Genel kabul görecek, Cumhuriyetimizi de, demokrasimizin de güçlendirecek, milletimizi bütün olarak kucaklayacak Ve liyakatla temsil edecek bir Cumhurbaşkanı olacak" şeklinde değerlendirdi.

Erdoğan konuşmasının son bölümünde Gül'ün adaylığını şu cümlelerle açıkladı:

"Netice olarak 11'inci Cumhurbaşkanı adaylığı için yaptığım son değerlendirmeler, bütün bu araştırmalar neticesinde bir ismi ortaya çıkarmıştır. O da değerli, bugüne kadar bu yolda olduğumuz, bu hareketi beraber kurduğumuz Abdullah Gül kardeşimdir. Değerli arkadaşlar, şüphesiz ki nihai karar yüce Meclisimize ait olacaktır. Meclisimizin kararı da milletimizin kararı olacaktır. Bu seçim ve bu karar inşallah ülkemiz için, milletimiz için 7'den 70'e her bir vatandaşımız için hayırla sonuçlanacaktır, doğru bir karar olacaktır. Anayasamızın amir hükümleri çerçevesinde meclisimizin seçeceği Cumhurbaşkanı, inanıyorum ki tam bir tarafsızlık içinde adalet terazisini hakkaniyetle tutan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu çağdaşlaşma hedeflerine inanmış, milletimizin iradesine ve Cumhuriyetimizin değerlerine sadakatle bağlı, liyakat sahibi bir cumhurbaşkanı olacaktır. Tekrar vurguluyorum Meclisimizin kararı milletimizin kararı olacaktır. Sözlerime son verirken seçilecek cumhurbaşkanımızın ülkemiz ve devletimizin için, milletimiz için cumhuriyet ve demokrasimiz için hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum."

TEZAHÜRATLA KARŞILANDI


Salonda bulunan AKP'liler Gül'ün adaylığını "Vur vur inlesin Deniz Baykal dinlesin", "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül", "Kıskananlar çatlasın" ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganıyla karşıladı.

GÜL TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, ilk kutlamaları partisinin Grup toplantısında kabul etti. AKP Trabzon Milletvekili Kemallettin Göktaş, Gül'e Grup toplantı salonunda "hayırlı olsun" dedi.

Gül'ün Erdoğan'ın konuşması sırasında alkışlamadığı gözlendi.
Erdoğan'ın açıklamasının ardından bütün AKP milletvekilleri Gül'ü kutlamak için sıraya girdi. Tebrikler 1 saat kadar sürdü.

GÜL:''DEMOKRASİNİN İŞLEDİĞİNİ HERKES GÖRECEKTİR''


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, ''Demokrasinin işlediğini herkes görecektir'' dedi.

Gül, TBMM'de gazetecilerin adaylığıyla ilgili soruları üzerine,
''Arkadaşlara, genel başkana teşekkür ediyorum. Genel Başkan kendi iradesiyle böyle bir görevden ve makamdan kendisi uzak durdu. Bugünkü makamını tercih etti. Demokrasinin işlediğini herkes görecektir'' diye konuştu.

ARINÇ'TAN GÜLE TEBRİK ZİYARETİ

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Abdullah Gül'ü, Başbakan Erdoğan'ın, Meclis'teki makam odasına gelerek tebrik etti. Arınç, "Artık aday değilim. Türban tartışmalarına yeniden girmek istemiyorum" dedi.

ERDOĞAN-GÜL TEBRİKLERİ BAREBER KABUL ETTİ

Başbakan Erdoğan'ın, grup toplantısında Gül'ün adaylığını açıklamasının ardından, bakan ve milletvekillerinin tebriklerini kürsüde beraber kabul ettiler. Daha sonra Meclis'teki Başbakanlık makam odasına çıkan, Erdoğan ve Gül burada da tebrikleri kabul ettiler.

ARINÇ: "ADAY DEĞİLİM"


Bu arada, 23 Nisan resepsiyonunda, "Adayı biliyorum. İçim rahat, ancak, adaylığım konusundaki rezervimi de muhafaza altında tutuyorum" sözlerinin ardından gözler Arınç'a çevrildi. Arınç'ın aday olup olmayacağı AKP kulislerinde merakla beklenirken, Arınç'tan, "olmayacağım" cevabı geldi.

Arınç, Meclis'te Başbakanın makam odasına gelerek Gül'e tebrik ziyaretinde bulundu. Gelişinde gazetecilerin, "Gül'ün adaylığı türban tartışmalarını yeniden tetikler mi?" sorusuna Arınç, sinirlenerek, "Artık bu tartışmalara girmek istiyorum" dedi. Bir başka soruya Arınç, "Şu andan itibaren artık aday değilim" diye yanıt verdi.

BAKANLAR GÜL'ÜN ADAYLIĞINA NE DEDİ

Kabine üyeleri de Gül'e "hayırlı olsun" dileklerini iletti.Devlet Bakanı Memet Aydın: "Başbakanın aday olmaması halinde, Gül'ün adaylığı çok yüksek bir ihtimaldi. Bunu tartışmak bile doğru değil. Hayırlı olsun."

Adalet Bakanı Cemil Çiçek: "Hayırlı olsun. Hiç sürpriz olmadı. Kendisi en doğru aday. Başbakandan sonra aday olabilecek tek isimdi. Bugün çıkarılacak çok ders var. Takdir edilecek bir karar. Muhalefeti sağduyulu olmaya davet ediyorum. Türkiye'de bekleyen çok ciddi durumlar var. Onun için herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum."

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, "Abdullah Gül arkadaşımın aday olarak gösterilmesi çok samimi olarak söylüyorum. Beni çok mutlu etti. Hayırlı olsun. Çok hayırlı olacak. En ufak bir endişem yok."


BAYKAL, GÜL'ÜN ADAYLIĞINI EVİNDE ÖĞRENDİ, ELEŞTİRELERİ NOT ALDI


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını evinden öğrendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olarak belirledikleri isim olarak açıklamasını CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da evinde öğrendi.
Baykal, Erdoğan'ın Meclis'teki grup konuşması Angora'da bulunan evinde, yalnız izledi. CHP kurmayları ise TBMM'deki odalarında Gül'ün adaylığını öğrendiler. Gül'ün açıklanmasından sonra Baykal ile kurmayları arasında yoğun telefon trafiği yaşandı.CHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın, CHP'ye yönelik eleştirileri de dikkatlice not aldı.