kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Turgut Özal taktikleri

Zübeyde YALÇIN/ANKARA
Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinde, "Aynı Özal gibi" dedirten uygulamalar yaptı. Erdoğan özellikle 6 noktada Özal taktikleri izledi..
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın nasıl yönettiğini inceleyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın izlediği yol Özal ile 6 noktada örtüştü.Nitekim Köşk sürecinde Erdoğan ve AKP kurmayları, Özal'ın neler yaptığını en ince detaylarına kadar inceleyip bunları örnek alarak bir strateji izledi. Erdoğan, Özal'ın çok yakınında bulunan aileden isimlerle görüştü. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neler yaşandığına ilişkin kitaplar okudu. İşte aradan geçen 18 yıldan sonra Erdoğan'ın "Aynı Özal gibi" dedirten taktikleri:

1 SEÇİM GÜNDEM DIŞI
ÖZAL: İkinci kez iktidara geldikten sonra kendisine Cumhurbaşkanlığını ne yapacağını soran Evren'e "Sizi tekrar cumhurbaşkanı yaparız" dedi. Özal böylece cumhurbaşkanı adaylığının uzun süre tartışma konusu olmasını önledi.
ERDOĞAN: Nisan ayının başına kadar bu konuda konuşmadı ve tartışma konusu olmaması için elinden geleni yaptı.

2 ANKET BENZERLİĞİ
ÖZAL: Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini partide anketler düzenleyerek başlattı. Böylece kendisinden sonra başbakan olacak 18 Türk büyüğünün ismi ortaya çıktı.
ERDOĞAN: Erdoğan da teşkilat ve milletvekilleri arasında bir anket düzenleyerek süreci başlattı. Erdoğan'ın anketinde kendisi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve TBMM Başbakan Bülent Arınç'ın yanı sıra 6 aday yer aldı.

3 VEKİLLERLE TOPLANTI
ÖZAL: Milletvekilleri ile toplantılar yaptı. Özal, kendisine "aday ol" diyenlere neden olmaması gerektiğini, "olma" diyenlere de neden olması gerektiğini anlattı.
ERDOĞAN: Milletvekillerini 20-30'lu gruplar halinde kabul etti ve adaylık konusunda görüşlerini aldı. Özal da olduğu gibi Erdoğan'a da "aday olma" diyen vekil sayısı sınırlı kaldı. Vekillerin büyük çoğunluğu, "aday olun" dedi.

4 MUHALEFETİ DIŞLAMA
ÖZAL: SHP ve DYP, yerel seçimlerde büyük oy kaybı yaşayan ANAP'ın cumhurbaşkanı seçmesi ve Özal'ın Köşk'e çıkmasına karşı çıktı. Cumhurbaşkanının "uzlaşma" ile seçilmesini istedi. Özal ise muhalefetle görüşmedi, uzlaşma çağrılarına olumlu yanıt vermedi.
ERDOĞAN: CHP başından beri uzlaşma aranmasından yana tavır koydu. Erdoğan, uzlaşma çağrılarına kapısını aralamadı, "kendisine hakaret edildiği" gerekçesiyle CHP lideri Deniz Baykal ile görüşmedi.

5 YURTDIŞINDAKİ AÇIKLAMALAR
ÖZAL: Adaylığını açıklamak için son iki güne kadar bekledi. O zamana kadar farklı mesajlar verdi. Adaylığını açıklamadan kısa süre önce Madrid'e giderken uçakta "Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenleri" diyerek aday olacağı mesajı verdi. Dönüşte ise tam tersi bir açıklama yaptı ve "Aday olmama ihtimalim çok yüksek" dedi.
ERDOĞAN: Erdoğan da Almanya'ya giderken aynı Özal gibi uçakta gazetecilere aday olacağı izlenimi veren açıklamalar yaptı. Almanya dönüşü tablo ise farklı oldu.

6 SON ANA KADAR BEKLEDİ
ÖZAL: Özal, adaylığını grup toplantısında açıkladı. Vekillere "Kendimi size emaret ediyorum, vazifenizi yapın" dedi. Toplantının ardından kuyruk oluşturan vekillerle vedalaştı.
ERDOĞAN: Erdoğan'ın aday olup olmayacağını, aday değilse kimi göstereceği açıklamasını grupta yapması bekleniyor.