kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

AB çevreleri: Doğru seçim

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adayı gösterilmesi, Ankara'daki AB çevrelerinde çok olumlu karşılandı. Bir AB büyükelçisi "Gül, itibarlı, devlet adamı yetenekleri olan, ılımlı bir kişi" derken diğer bir AB büyükelçisi "Çok iyi bir gelişme çünkü Gül tüm dünyada saygı görüyor. Gül'ün adaylığı konusunda hiçbir sorun beklemiyoruz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçim süresi ve tartışmalarını çok yakında izleyen Ankara'daki AB çevreleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı Gül'ü aday göstermesini çok olumlu buldu. ANKA'nın görüştüğü AB diplomatları, "Zaten AB çevrelerinde arasında Erdoğan'ın aday olmaktan vazgeçerse en olası adayın Gül olacağı beklentisi vardı" dedi.

BAŞBAKAN İLE UYUM İÇİNDE ÇALIŞACAK

Erdoğan'ın kararını değerlendiren bir AB Büyükelçisi de, Türkçe olarak "hayırlı olsun" derken "doğru seçimdir" ifadesini kullandı. Büyükelçi, Gül için "İtibarlı, devlet adamı yetenekleri olan, ılımlı bir kişidir. AKP grubunun tam desteğine sahip. Başbakan ile uyum içinde çalışacak" değerlendirmesini yaptı.

Diğer bir AB büyükelçisi de, Gül'ün adaylığını "çok iyi bir gelişme" olarak nitelendirerek, "Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada saygı görüyor. Dış politika konularında çok büyük bir tecrübesi var" şeklinde konuştu.
Abdullah Gül'ün adaylığının, AB açısından da çok olumlu bulunuyor. AB çevrelerinde "AB için çok iyi bir haber çünkü Gül, Türkiye'nin AB sürecini çok iyi biliyor. Tüm AB ülkelerini ziyaret etti ve her AB ülkesinde çok iyi tanınıyor" deniliyor.

PROBLEM BEKLENMİYOR


Bu arada, Gül'ün adaylığının olası iç yankılamalarını da değerlendiren AB diplomatları, "Gül, demokratik kurallara, anayasaya uygun olarak aday gösterildi. Siyasi veya ekonomik herhangi bir sorun beklemiyoruz" dedi.
AB çevrelerinde, Cumhurbaşkanı adayı konusunda ana muhalefet partisi ile uzlaşma aranmadığı eleştirileri ile ilgili olarak da "uzlaşma şansının bulunmadığı" düşünülüyor. Bunun bir kanıtı olarak da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın TBMM'deki 23 Nisan Özel Oturumunda yaptığı konuşma gösteriliyor.

(ANKA)