kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gül eşinin türbanını savundu

Yeni Haber
Gül, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, eşinin başörtüsü ile ilgili bir soruya "Bunlar (başörtüsü) bireysel tercihlerdir, herkesin saygı göstermesi gerekir" yanıtını verdi...
AKP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanının Anayasa'da belirtilen temel ilkelerin tümüne bağlı olması gerektiğini söyledi.

Gül, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında bu prensibi izleyeceklerinden kimsenin şüphe duymamasını isterken eşinin başörtüsü ile ilgili bir soruya "Bunlar (başörtüsü) bireysel tercihlerdir, herkesin saygı göstermesi gerekir" yanıtını verdi.




DEMOKRATİK,LAİK VE SOSYAL HUKUK İLKELERİNE BAĞLI

Cumhurbaşkanı adayı gösterilen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanının cumhuriyetin temel ilkelerine ve anayasada belirtildiği gibi demokratik, laik ve sosyal hukuk ilkelerine bağlı olması gerektiğini söyleyerek, "TBMM cumhurbaşkanlığına layık görürse, anayasamızın bu ilkeleri ve emirleri çerçevesinde hareket edeceğimden kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ

Gül, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, her şeyden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti grubuna teşekkür ederek, kamuoyunun Başbakan Erdoğan'ın kendi iradesiyle cumhurbaşkanı adayı olmayı tercih etmediğini açıkça bildiğini kaydetti.

Adaylık için biraz önce TBMM'ye resmen başvurduğunu söyleyen Gül,
arkadaşlarının da adaylığını destekleyen müracaatlar yapacağını tahmin ettiğini bildirdi.

Gül, daha sonra şunları kaydetti:"Anayasamıza göre cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletini temsil eder. Bu şu demektir: cumhurbaşkanının cumhuriyetin temel ilkelerine, anayasamızda belirtildiği gibi demokratik, laik ve sosyal hukuk ilkelerine bağlı olması gerekir ve ayrıca halkı en iyi derecede temsil etmesi gerekir.Bu bakımdan TBMM uygun görür ve beni cumhurbaşkanlığına layık görürse, muhakkak ki anayasamızın bu ilkeleri ve emirleri çerçevesinde hareket edeceğimden kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk milletini temsil etmenin büyük bir onur ve sorumluluk olduğuna işaret ederek, TBMM'nin kendisini Cumhurbaşkanı seçmesi durumunda, herkesin desteğini beklediğini ifade etti.

Gül, adaylık başvurunda bulunmasının ardından düzenlediği basın
toplantısında, "Türk milletini temsil etmenin büyük bir şeref, büyük bir onur ama aynı zamanda büyük bir sorumluluk olduğunu" ifade belirterek, "bu bilinç içinde hareket edeceğinden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini" söyledi.

Demokratik toplumlarda farklı siyasi partiler, siyasi görüşler ve kültürel yapılar olduğuna dikkati çeken Gül, "Bütün bu farklılıklarımız Türkiye'nin zenginliğidir" dedi ve Anayasa'da da belirtildiği gibi Cumhurbaşkanının Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil ettiğini, kendisinin de bu çerçeve içerisinde hareket edeceğini kaydetti.

HALKLA BÜTÜNLEŞECEĞİZ

"Milletimizin değerleri bizim değerlerimizdir" diyen Gül, halkla bütünleşeceğini ifade etti ve bu tür makamların ve kimliklerin halkla ve
değerlerle birleştirici, bütünleştirici boyutuna işaret etti.

"Arzumuz Türkiye'yi büyük Atatürk'ün de dediği gibi muasır edeniyetlerin üzerine taşımaktır" diyen Gül, bunun, kimsenin sorgulayamayacağı güçlü bir demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve güçlü bir ekonominin varlığıyla mümkün olacağını, tüm bunların Türkiye'deki tüm kurumların ilkeleri olduğunu bildirdi.

Gül, açıklamasının sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve partisinin milletvekillerine teşekkür ederek, bütün siyasi partilerle görüşeceğini, bunun demokrasinin olduğu kadar siyasi partilere saygının da bir gereği olduğunu söyledi.

Bu süreçte herkesin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Gül,
Cumhurbaşkanlığının çok büyük bir görev olduğunu yineleyerek, "Eğer TBMM beni uygun görür, beni seçerse tüm halkın ve TBMM'nin yardımını bekliyorum" diye konuştu.