kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gül'ün Cumhurbaşkanı adaylığına tebrik ve tepkiler

Yeni Haber

MUMCU: "GÜL TERCİHİ İKTİDARI MUHKEM HALE GETİRMEK"

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, AKP'nin cumhurbaşkanı tercihi konusunda "Tercihinizin arkasında yatan tek neden iktidarınızı muhkem hale getirmektir" dedi.

Mumcu, TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada cumhurbaşkanlığı seçim sürecini değerlendirdi. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi konusunda "Türkiye büyük bir fırsatı kaçırmıştır. Cumhurbaşkanının kim olacağından daha önemli olan Türkiye'nin nasıl bir cumhurbaşkanlığı sistemine sahip olacağı ve Cumhurbaşkanını kimin seçeceğiydi. Bundan sonra kim Cumhurbaşkanı olursa olsun, Türkiye için maalesef tren kaçmıştır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grup konuşmasına gönderme yaparak Başbakan'ı eleştiren Mumcu, isim vermeden Erdoğan'a "Bugün kürsülerden 'Biz makam mevki sevdalısı değiliz diyenler' sözüm ona günah çıkarıyorlar" dedi. Mumcu, şöyle konuştu:

"Siz onu kime anlatırsınız, kim inanır bilmem? Ama ben inanmıyorum. Vicdanı ile tartan hiç kimse de inanmayacaktır. Mesele iktidarınızı muhkemleştirmektir. Tercihinizin arkasında yatan tek neden iktidarınızı muhkem hale getirmektir."

Hiçbir zaman kimsenin şahsı ile ilgili bir şikayet, itiraz ifade etmediğini belirten ve "İşimiz kişilerle, kimlerle alakalı" diyen Mumcu, milletin menfaatine baktıklarını, sistemi konuşmak istediklerini söyledi.

"Kimin cumhurbaşkanı olup olmadığı benim için önemli değil" ifadesini kullanan Mumcu, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi görüşünü yineleyerek "Bu hükümet milletin kendisine verdiği yetki ve kudretten bir gramını bile millet için kullanmadı" görüşünü savundu.

Mumcu, şunları söyledi:

"Kendi heva ve hevesi için kullandı. Recep Tayyip Erdoğan ne anlatırsa anlatsın. Şimdi cesaret edemediği bir değişimden kaçışını sözüm ona bir fedakarlıkla izah etmeye çalışacaktır. Ama hakikatin ne olduğunu Allah da biliyor. Çok yazık olmuştur. Türkiye'ye yazık olmuştur. Türkiye çok büyük bir fırsat kaçırmıştır."

ARINÇ'A "İCRAATIN İÇİNDEN" KONUŞMASI

Mumcu, 23 Nisan dolayısıyla TBMM Genel Kurulu'nda yapılan konuşmalar nedeniyle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı eleştirdi.

Mumcu, "Meclis Başkanı'nın orada yaptığı konuşma tam bir icraatın içinden konuşmasıydı" dedi.


AĞAR: HAYIRLI OLSUN

DYP Lideri Ağar, Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili olarak, "Hayırlısı bakalım" dedi. Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili olarak "Hayırlısı bakalım." dedi.Ağar, THY'nin tarifeli uçağıyla Ankara'dan İstanbul'a geldi. Havalimanında basın mensuplarının cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Abdullah Gül'le ilgili sorularına Ağar, "Hayırlısı bakalım." demekle yetindi.
Ağar, diğer soruları yanıtlamadan makam aracına binerek havalimanından ayrıldı.Bu sırada Ağar'ı karşılamak için salonda bekleyen DYP'li yöneticilerden Celal Adan ile CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayını Abdullah Gül olarak açıklamasının ardından birbirlerini "Hayırlı olsun" diyerek tebrik etti.

MUMCU: "BEKLENEN İKİ OLASILIKTAN BİRİ GERÇEKLEŞTİ"

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Abdullah Gül'ün adaylığının beklenen bir olasılık olduğunu belirtti.Mumcu, TBMM Parti Grubu'na gelişinde gazetecilerin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin sorularını yanıtladı. "Aday belli oldu. İsmi Abdullah Gül nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Mumcu, "Beklenen iki olasılıktan biri gerçekleşti. Hayırlı olsun" diye yanıtladı.

Mumcu kalan kısa zamanda arkadaşlarıyla bir değerlendirme yapacaklarını, değerlendirmenin sonucunu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Mumcu, "Keşke bu 10 gün önce açıklanmış olsaydı. Ülke bu kadar gerilmemiş olurdu. Daha rahat yaşadığımız bir seçim olurdu. Ama bugün olmuş olması da kazançtır" dedi. Partisinin kararı sorulması üzerine gazetecilere "Biz de henüz sizler gibi birkaç dakika önce öğrendik. İzin verin birkaç saat, bir gün iki gün değerlendirelim. Başka aday olacak mı onlara da bir bakalım" dedi. "Şok etkisi oldu mu?" sorusuna da Mumcu, "Beklenen iki isimden biri buydu" ifadelerini yineledi.


MESUT YILMAZ: "CUMHURBAŞKANI ADAYI HAYIRLI OLSUN"

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı'na Abdullah Gül'ü aday göstermesini 'Hayırlı olsun' şeklinde karşıladı.
Mesut Yılmaz, Anavatan Partisi Rize İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Şuşoğlu'nun babası Mızrap Şuşoğlu'nun cenaze namazına katılmak için memleketi Rize'nin Çayeli ilçesine geldi. Cenaze yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunan Yılmaz, hemşehrileriyle hasret giderdi. Yılmaz, gazetecilerin Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'na adaylığına ilişki soruları üzerine yorum yapmayarak sadece 'Hayırlı olsun' diyerek yetindi.
Yılmaz, Rize'den adaylığıyla ilgili soruya ise, "Bugün cenazeye geldim. Siyasi bir açıklama yapmayacağım. 2 hafta sonra Rize'ye tekrar geleceğim. O zaman gerekli açıklamayı yapacağım." dedi.


ÇİÇEK: "HAYIRLI UĞURLU OLSUN İNŞALLAH İLK TURDA SEÇİLİR"

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı için isminin açıklanması ile ilgili olarak "Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah ilk turda seçilir." dedi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, grup toplantısında rahatsızlanan Köksal Toptan ile birlikte Güven Hastanesi'ne geldi.

Çiçek hastane çıkışında basın mensuplarına Bakan Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili açıklama yaptı. Çiçek, "Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah ilk turda seçilir." dedi. Çiçek, partilerinin tercihi olan bu adaya Meclis'teki diğer partilerin de destek vermelerinin doğru olacağını belirtti. Çiçek, "Yapılacak çok iş var. Yakında hallolur. " dedi.
Çiçek, eski bakanlardan Köksal Toptan'ın durumunun iyi olduğunu ve herhangi bir problem olmadığını söyledi.

Çiçek, "Gül'ün cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasında partiniz fire verir mi?" sorusunu cevapsız bıraktı.


ÇELİK: TAYYİP ERDOĞAN'IN BÜYÜKLÜĞÜ


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesini, "Başbakan Erdoğan'ın büyüklüğü" olarak niteledi. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olması durumunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) kendisini gözünü kırpmadan seçeceğini söyleyen Çelik, Gül'ün aday gösterilmesinin "AK Partililer'in istediği kişinin aday olması olarak" gördüğünü söyledi.Bakan Çelik, Türk Telekom ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmanın imza töreninde cumhurbaşkanlığı adayı ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandığını belirten Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Partililerin istediği kişiyi, Abdullah Gül'ü aday gösterdiğini kaydetti.
Bakan Çelik, "Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı hayırlı olsun, bu karar Başbakan Erdoğan'ın ne kadar büyük bir lider olduğunu ortaya koymuştur. Başbakan kendisi aday olsaydı, TBMM onu da gözünü kırpmadan seçerdi ama o kendi yol arkadaşının cumhurbaşkanı adaylığı için önerdi. Bu karar Başbakan'ın gönlünün ne kadar zengin olduğunu ve büyüklüğünü ortaya koymuştur." şeklinde konuştu.