kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Vekilleri terleten sorular
Zübeyde YALÇIN / ANKARA
Boğaziçi Üniversitesi, milletvekillerine ilginç bir anket uyguladı. "Kötü ruhlar insanın içine girer mi? AIDS'li komşu ister misiniz" gibi sorular üzerine şok olan bazı AKP'li vekiller, "Böyle soru olur mu" diye itiraz etti..
TBMM'de milletvekillerine soğuk terler döktüren bir anket düzenlendi. Milletvekillerine, "Dünyada kötü ruhlar bulunduğu ve bunların bazen insanın içine girebildiği görüşüne katılıyor musunuz?", "Eşcinsellik, fahişelik, kürtaj, ötenaziyi doğru davranışlar mı?" gibi sorular yöneltildi. 1981 yılında 24 ülkenin katılımı ile başlayan ve sonrasında 80'in üzerinde ülkeye yayılan "Dünya Değerler Araştırması" kapsamında Boğaziçi Üniversitesi tarafından AKP'li milletvekillerine bir anket düzenlendi. Daha önce de CHP'li vekiller tarafından doldurulan anket "Siyaset ve Medya Elitleri Araştırması" ismini taşıyor. Ankette yer alan ve milletvekillerini terleten bazı sorular şöyle:

AIDS'Lİ KOMŞU...
* Kimin size komşu olmasını istemezsiniz? İstenmeyen kişiler farklı ırk, cinsiyet, AIDS'liler ve başka dinden olanlar olarak sıralandı.

* Hangi kurumlara güveniyorsunuz? Seçenekler arasında din adamları, TSK, polis, mahkemeler, siyasi partiler, büyük şirketler, hükümet de sıralandı.

* Camiye gidiyor musunuz?

* Namaz kılıyor musunuz?

* Tanrının sizin hayatınızdaki önemi nedir? Vekillere, "Tanrı'ya inanmayan politikacılar bu göreve uygun değildir", "din adamları ve dini liderler hükümetin kararları üzerinde etkili olmalıdır" gibi şıklar sunuldu.

EŞCİNSELLİK YANLIŞ MI?
* Hangi davranışlar ne ölçüde haklı, ne ölçüde yanlış? Bu sorunun yanıtı olarak verilen seçenekler arasında rüşvet, eşcinsellik, fahişelik, kürtaj, boşanmak, ötanazi, intihar, karısını dövmek de yer aldı.

* Sizin için en önemli şey nedir? Seçenekler arasında aile, dostlar, boş zamanlar, din ve iş de yer aldı.

* İnsanlara güveniyor musunuz?

* Evde çocuklarınıza en önce öğreteceğiniz nedir? Seçenekler arasında, itaat, dindarlık da yer aldı.

* Hayatınızdan memnun musunuz?

* İnsanlar güvenilir mi?

* Hayatın anlam ve önemini düşünüyor musunuz?

KÖTÜ RUHLAR GİRER Mİ?
Ankette, "Dünyada kötü ruhlar bulunduğu ve bunların bazen insanın içine girebildiği görüşüne katılıyor mısınız" sorusu yöneltildi ve "evet, hayır" gibi seçenekler verildi. Bazı AKP'li milletvekilleri 'Böyle soru olur mu?" diye tepki gösterdi.