kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Özkök: Ne desem ateşe benzin dökerim
Orgeneral Hilmi Özkök, Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlüklerdeki darbe iddialarını doğrulamadı. Ancak Özkök'ün iddiaları yalanlamaması da dikkat çekti..
Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Başkent, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın bugünkü basın toplantısına kilitlenmişken, selefi Hilmi Özkök'ün bir gün önce Anadolu Ajansı muhabirlerini çağırarak yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü. Özkök, "iki yıl konuşmayacağım" demesine karşın yaptığı açıklamada, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlükte yer alan, eski Kuvvet Komutanlarının darbe planları yaptığı iddialarını yalanlamadı. Özkök'ün, "Emekli Oramiral 'yapmadım' diyor. İtibar edilmesi gereken odur. Ama karşı taraf da iddia ettiğine göre, ona da saygı duyulmalı. Ne dersem ateşe benzin dökmek olur. Zamanı geldiğinde söylenir" dedi. Emekli Org. Özkök, günlük tartışmalarına ilişkin, şu kritik açıklamayı yaptı:

EMEKLİ OLAN AÇIKLAMAMALI
"Genelkurmay Başkanı'nın sahip olduğu bilgiler, çok hassas ve yüksek seviyeli bilgilerdir. Bu bilgileri, o kişi emekli olduktan sonra açıklaması uygun olmayabilir. Devlette devamlılık vardır. Ondan sonraki Genelkurmay Başkanı görevi almıştır.'' Bu tür söylentilerin ülkeyi yıpratıp yıpratmadığına ilişkin soru üzerine ise Özkök, "Bir ülkemiz, bir ulusumuz var. 'Görmemezliğe gelelim, ülkemiz iyi gitsin' demek de yanlıştır. Ama amacını aşmış kritikler, emin olmadan söylenen sözler zarar veriyor" yanıtını verdi.

YETKİ GENELKURMAY'IN

"Bunu örtbas etme anlamında söylemiyorum. Milli menfaatler veya bunları gerçekleştirmeye çalışanlar, çok surumluluk duygusuyla hareket etmeli" diyen Özkök, söylentilerin önünü kesmek için bir değerlendirme yapıp yapmayacağına ilişkin soruya da "Hayır kaldırmaz. Ne dersem diyeyim, ateşe benzin dökmek gibi olur. Zamanı geldiğinde söylenir. Ülkeler mesela arşivlerini belli zaman sonra açıyor. Zamanı geldiğinde belki açıklanır, benim veya başkaları tarafından'' karşılığını verdi. Özkök şöyle devam etti: "Emekli Oramiral 'yapmadım' diyor. İtibar edilmesi gereken odur. Ama karşı taraf da iddia ettiğine göre, ona da saygı duyulmalı. Yargı el koymuştur, bakalım ne yapacak göreceğiz. Soruşturma açılıp açılmaması, Genelkurmay Başkanı'nın takdirine bağlıdır."

TEKLİF ALMADIM

Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin, yorum yapmayan Özkök, kendisinin Cumhurbaşkanlığı adaylığı için teklif aldığı iddialarını daha önce kullandığı "cüret edilemez" sözlerini anımsatarak yanıtladı ve "Beni yıpratmak için ortaya atıldı" dedi. Görevi sırasında 'Hükümete karşı yumuşak davranma' eleştirileri alan Özkök, "Ben hangi iktidar gelseydi, onlarla böyle çalışırdım" yanıtını verdi.