kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
İŞ DÜNYASI İLE YEMEK YEDİ... Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, iş ve ekonomi dünyasının temsilcileriyle Ankara Sheraton Oteli'nde bir araya geldi. Gül, iş dünyasına yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Irak'a operasyon sinyali: Yapamıyorsan biz yaparız
EVREN MESCİ - ANKARA
Gül, Irak'a iletilen notaya yanıt beklenirken Irak'ın PKK tehdidini ortadan kaldırmaması durumunda Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanacağını söyledi..
Dışişleri Bakanlığı tarafından Bağdat'a iletilen PKK notasına "acil" yanıt bekleyen Ankara, aksi halde sınır ötesi operasyon yapacağı mesajını açıkça ortaya koydu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'ın PKK tehdidini ortadan kaldırmaması durumunda Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapacağının sinyalini, "Gücü yetmiyorsa o zaman uluslararası hukuk zaten bu imkânları veriyor" sözleriyle verdi. Milli Güvenlik Kurulu'nun 'PKK ve Barzani' gündemli toplantısının ardından Ankara, Irak'a karşı izleyeceği stratejiye odaklandı. Irak'a iletilen notada da Türkiye'nin "uluslararası hukuktan doğan haklarının" kayda geçirildiğini hatırlatan Dışişleri yetkilileri, Bağdat'ın "acilen ve kararlı biçimde" atması gereken ilk adımları şöyle sıraladı:

1- Sınırdan PKK sızmaları önlensin.

2- Bağdat PKK'yı terör örgütü olarak ilan etsin.

3- Barzani'nin kanalında demeç veren Karayılan gibi PKK elebaşları hemen yakalansın iade edilsin.

4- PKK'lılara kamplarda verilen askeri eğitim son bulsun.

'KABADAYILIK DEĞİL'
Dışişleri Bakanı Gül de dün konuyla ilgili sorular üzerine, Türkiye'nin Irak'ın birlik ve beraberliğini istediğini ancak bir zarar gelirse de seyirci kalamayacağını vurguladı. Gül, "Komşularından Türkiye'ye gelen bir zarar varsa komşuların da bunun gereğini yapması gerekir, gücü yetmiyorsa o zaman uluslararası hukuk zaten bu imkânları veriyor" dedi. Bu sözlerle "tehdit veya herhangi bir şekilde sokak kabadayılığı peşinde olmadıklarını" belirten Gül, "Gayet iyi bir şekilde bu işlerin ne kadar tehlikeli boyutlara geldiğini ortaya koyuyoruz. Herkes bilsin ki, Irak ile ilgili hiçbir gizli ajandamız yoktur" diye konuştu.