kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Gecekondu dönüşüm harekatı
Yeni Haber
Gecekondu Kanununda yapılan değişiklikle gecekondu dönüşüm projeleri konusunda merkezi idare adına yetkili hale gelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yetkisi çerçevesinde kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak için harekete geçti.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın imzası ile valiliklere bir yazı gönderen TOKİ, acil kentsel dönüşüm ihtiyacı olan bölgelere dair çalışma yapılmasını istedi.

Yazıda, hükümetin ''planlı kentleşme ve konut üretimi'' programının TOKİ tarafından yürütüldüğü hatırlatılarak, program gereğince yönetimde birliktelik sağlanarak öncelikle plansız yapılaşma ve gecekondulaşmanın önlenmesi ve kentsel yenilemenin hızlı biçimde temini için Gecekondu Kanunu'nda yapılan değişikliğin, Mart ayında Resmi Gazetede yayımlandığı hatırlatıldı.

Kanun uyarınca, daha önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılan gecekondu kanunu uygulamalarının bundan sonra TOKİ tarafından yürütüleceği kaydedilen yazıda, yeni düzenleme çerçevesinde, ilgili belediyelerin acil dönüşüm ihtiyacı bulunan bölgelere dair çalışma yaparak TOKİ'ye bilgi vermesinin çalışmaları hızlandıracağına işaret edildi.

TOKİ ile işbirliği yapılarak, tarihi doku, yöresel mimari, çağdaş ve bilimsel özelliklere dikkat edilerek kentsel yenileme çalışmalarına hız verileceği vurgulanan yazıda, durumun, valilik sınırlarındaki büyükşehir veya il
belediyesine, nüfusu 70 binin üzerinde bulunan ilçe belediyelere ve büyükşehir alt kademe belediyelerine duyurulması istendi.

Yetkililer, yeni mevzuat uyarınca, artık, gecekondu dönüşüm projelerinin, TOKİ ve belediyeler tarafından uygulanacağını vurguladılar. Önceden Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, merkezi idare adına bu projeleri uyguluyordu. TOKİ, 110 belediye ile 85 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi uyguluyor.

(AA)