kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Beşiktaş: 1 Fenerbahçe: 0
Yeni Haber
Türkiye Kupası yarı final mücadelesinin ilk maçında bugün Beşiktaş ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Ligde de şampiyonluk yarışı yapan iki ekip, rövanş için avantajlı bir skor yakalamaya çalıştığı karşılaşmanın sonunda gülen taraf ev sahibi Beşiktaş oldu. Beşiktaş'ın golünü 82. dakikada Bobo kaydetti.

İki takım da maça kontrollü başlayınca, ilk 15 dakikada etkisiz bir oyun sergilendi. Beşiktaş, iki teknik oyuncusu Delgado ve Ricardinho'yu topla buluşturarak atakları olgunlaştırmaya çalıştı, ancak özellikle Ricardinho topla buluşamayınca, siyah-beyazlı takım olgun ataklar geliştiremedi. Çabuk top kaybı yapan ev sahibi takım, ilk 22 dakikalık bölümde pozisyon üretemedi. Daha sonra Delgado ile iki şut imkanı bulan Beşiktaş, bunları gole çeviremedi.

Kontrollü mücadelenin neden olduğu etkisiz oyun, ikinci yarının başlarına da hakim oldu. Beşiktaş, bu yarıda Ricardinho'yu daha çok topla buluşturmaya çalıştı, ancak Fenerbahçe savunması, bu oyuncunun topla buluşacağı noktaları iyi kapatarak rakibine önemli pozisyon şansı vermedi. Savunmadan çıkarken top kayıpları yapan siyah-beyazlı ekip pozisyonlara giremezken, rakibine de tehlikeli atak şansı verdi. Beşiktaş, duran toplardan gol aradığı bölümlerde rakibin ani ataklarına engel olamadı. Takımın iki usta ayağı Delgado ve Ricardinho da kötü bir performans sergileyince, Beşiktaş arzuladığı pozisyonları üretemedi. Beşiktaş, pozisyon dahi bulamadığı son bölümde 82. dakikada ani atakta Delgado'nun gayreti sonrası Bobo'nun ayağından golü buldu ve rakibi karşısında öne geçti. Golden sonra savunma güvenliğini elden bırakmayan Beşiktaş, üstünlüğünü korudu ve karşılaşmayı kazandı.

Fenerbahçe ise özellikle orta sahada kazandığı topları kanat oyuncularıyla buluşturup, yan top organizasyonlarıyla gol aradı. Sarı-lacivertli takım, mücadeledeki ilk pozisyonunu 18. dakikada Auerilo ile bulurken, oyunun kontrolünü bu bölümlerde elinde bulundurdu. Özellikle kanatlarda görev yapan Tuncay ve Deivid ileri uçtaki Semih'e destek veremeyince, sarı-lacivertliler, kontrolü elinde bulundurduğu dakikalarda etkili pozisyonlar çıkaramadı.

Kupa mücadelesinin iki ayaklı olduğu bilinciyle mücadele eden Fenerbahçe, fazla risk almayan bir oyun sergiledi. Sarı-lacivertli takım, 50. dakikada Semih'in kaleciyle karşı karşıya kaldığı anda maçın en net pozisyonunu bulmasına rağmen Mustafa, meşin yuvarlağı kornere atarak gole izin vermedi. Rakip alanda pres yapan Fenerbahçe, topu son vuruşu yapacak noktalara aktaramayınca aradığı golü bulamadı. Kontrollü oyununu sürdüren konuk ekip, ani ataklarda geliştirdiği hücumlarda etkili pozisyonlar çıkaramadı. Fenerbahçe, üst üste ataklar yaptığı son dakikalarda kalesinde golü gördü. Yediği golün ardından beraberlik için yüklenen Fenerbahçe, ihtiyaç duyduğu golü bulamadı.

İLK YARI

18. dakikada Tümer'in vuruşunda savunmadan dönen topu kontrol eden Aurelio'nun uzak mesafeden sert şutunda, meşin yuvarlak üstten az farkla auta gitti.

23. dakikada Delgado'nun uzak mesafeden şutunda, savunmaya çarpan top kornere çıktı.

25. dakikada Delgado'nun ceza yayı içinden sert şutunda, top kaleci Serdar'dan döndü. Dönen topa sahip olan Koray'ın soldan ortasında, altıpas içindeki Nobre'nin ayağıyla kaleye gönderdiği meşin yuvarlak yandan auta gitti.

37. dakikada Önder'i şık bir çalımla geçen Nobre, kaleci Serdar ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda, ceza alanına girer girmez sert vurdu, ancak meşin yuvarlak az farkla yandan auta çıktı.

41. dakikada Ümit'in soldan ortasında, ceza alanı içinde topla buluşan Deniz'in bekletmeden yerden vuruşunda, meşin yuvarlak yandan auta gitti. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 beraberlikle sona erdi.

İKİNCİ YARI

50.
dakikada Deniz'in ara pasıyla defansın arkasında topla buluşan Semih, bir anda kaleci Runje ile karşı karşıya kaldı. Runje'den topu zor da olsa kurtaran Semih vurmakta gecikince, ceza alanı sağ çaprazında son anda Mustafa meşin yuvarlağa müdahale etti ve topun kornere gitmesini sağladı.

56. dakikada Ali Tandoğan'ın ara pasıyla sağ çaprazdan ceza alanına giren Delgado'nun şutunda, kaleci Serdar meşin yuvarlağa müdahale etti. Seken topu Serkan, siyah-beyazlı oyunculardan önce kornere attı.

69. dakikada Beşiktaş'ın rakip alanda gol aradığı anda, ani atak geliştiren Fenerbahçe'de Tuncay, kendi sahasından taşıdığı topla sol çaprazdan ceza alanına girer girmez sert vurdu, meşin yuvarlak kaleci Runje'den döndü. Dönen topu solda kontrol eden Tümer'in ortasında, Baki kafayla tehlikeyi uzaklaştırdı.

78. dakikada Fenerbahçe'nin uzun pasında Ali Tandoğan, meşin yuvarlağı kafayla kaleci Runje'ye bırakmak istedi. Kalesinden öne çıkan Runje, kaleye yönelen topu son anda kornere çeldi. Aynı dakika içinde Tümer'in sağdan kullandığı korner atışında, ceza alanı içinde topla buluşan Önder vurdu, çizgi üstünde bulanan Koray, meşin yuvarlağı tekrar kornere attı.

82. dakikada sağdan aldığı pasla defansın arkasında topla buluşan Delgado, Ümit'in müdahale etmek istediği meşin yuvarlağı yerden ceza alanına gönderdi. Bobo'nun bekletmeden vuruşunda, top filelere gitti: 1-0

90. dakikada Tümer'in ceza yayı üzerinden yerden şutunda, kaleci Runje yatarak meşin yuvarlağa sahip oldu. Karşılaşmayı Beşiktaş 1-0 kazandı.

DERBİ MAÇTAN NOTLAR

Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanan Fortis Türkiye Kupası yarı final ilk maçında, BJK İnönü Stadı, tarihi günlerinden birini daha yaşadı.

İki takım taraftarı da karşılaşmaya büyük ilgi gösterirken, kendilerine ayrılan tribünleri doldurdu. Maçın 15. dakikasında ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tribündeki yerini alarak maçı izledi.

Karşılaşmayı yaklaşık 30 bin sporsever izlerken, bin 600 Fenerbahçe taraftarı, kendilerine ayrılan eski açık tribündeki yerlerinden takımlarını destekledi.

BEŞİKTAŞ'TA, BOBO YEDEK

Beşiktaş'ta, teknik direktör Jean Tigana, sakatlığı geçen Bobo'yu geçen haftaki Çaykur Rizespor maçında olduğu gibi yedek soyundurdu. Savunmanın sağında Ali Tandoğan'ın yerine sakatlığı geçen Mustafa Doğan'a görev veren Tigana, bu değişiklik dışında Çaykur Rizespor maçının kadrosunu sahaya sürdü.

Burak'ı, geçen haftanın aksine sol kanatta oynatan Tigana, sağ kanatta da Delgado'ya yer verdi. Siyah-beyazlılar, 100. yılda giydiği, daha sonraki yıllarda da sadece Fenerbahçe maçlarında giydiği nostalji forması ile sahaya çıktı.

YEDEK KALECİ PAF TAKIMDAN KORCAN

Beşiktaş'ta yedek kaleci Murat Şahin'in sakatlanmasının ardından, derbi maçta 18 kişilik maç kadrosuna, PAF takımın kalecisi Korcan alındı. Korcan, böylece ilk kez (A) takım kadrosunda kendine yer buldu. Siyah-beyazlılarda yedek kulübesinde Korcan ve Bobo'nun dışında Mehmet, Gökhan Güleç, Kleberson, Ali Tandoğan ve Fahri yer aldı

FENERBAHÇE'DE ALEX VE KEZMAN YEDEK, APPIAH KADRODA YOK

Kupa maçlarında genelde yedek oyuncuları dahil ettiği 11'lerle takımını sahaya süren Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico, Beşiktaş maçında da aynı uygulamayı yaparak, Alex ve Kezman'ı yedeğe çekti.

Sarı-lacivertlilerde, bu sezon sadece bir kupa maçında forma giyen Alex ve Kezman, siyah-beyazlı ekiple yapılan önemli yarı final mücadelesinin ilk maçında da ilk 11'e alınmadı. Zico, sol dizindeki ağrıların artması nedeniyle Appiah'ı derbi maçın kadrosundan çıkardı.

FORVETTE SEMİH

Zico, Kezman'ın yokluğunda forvette Semih'e görev verirken, Appiah'ın yerinde orta alanın sağında Deivid'i görevlendirdi. Brezilyalı çalıştırıcı, sarı-lacivertlilerin kupa maçlarındaki en golcü oyuncusu Semih'i (7 gol) Beşiktaş karşısında da daha önceki birçok kupa maçında olduğu gibi ilk 11'e aldı.

Sarı-lacivertlilerde, kırmızı kart cezalısı Edu'nun yokluğunda savunmanın göbeğinde Lugano'nun yanında Önder görev aldı. Fenerbahçe'nin kalesinde, ligde olduğu gibi Serdar görev alırken, Uğur, Olcan, Kerim ve kaleci Rüştü 18 kişilik kadroda yer almadı.

TÜMER'E KÜFÜRSÜZ PROTESTO

Beşiktaşlı taraftarlar, sezon başında Fenerbahçe'ye transfer olan eski futbolcuları Tümer Metin'e, maç öncesi tepki gösterdi. Siyah-beyazlı taraftarlar, Fenerbahçeli futbolcuların ısınmak için sahaya çıkması ile birlikte Tümer'i ıslıkladı.

Taraftarlar, Tümer'e, ''Nerede teskere, Tümer Metin'e nerede teskere'', ''Helal olsun sana'', ''Beşiktaş çarşısı affetmez aldığın dolarlar elbet bir gün biter'', ''Tümer, Aziz'i buraya getir'' şeklinde tezahüratlar yaparak protestoda bulundu. Ayrıca kapalı tribüne ''Burası Beşiktaş alayına gider, gerisini sen söyle Tümer'', ''Burası Beşiktaş alayına gider, anladın sen onu Tümer'', ''Kardan adam olur, senden olmaz'' yazılı pankartlar açıldı.

Taraftarlar, daha sonra alkışlarla Tümer'i protesto edip,''Tümer buraya'' diye tempo tuttu. Tümer de bunun üzerine tribünleri alkışladı. Siyah-beyazlı taraftarların, bu protestoları sırasında küfür etmemeleri dikkat çekti.

TÜMER 338 GÜN SONRA DOLMABAHÇE'DE

Fenerbahçe'de ilk 11'de sahaya çıkan Tümer Metin, tam 338 gün sonra Dolmabahçe'de sahaya çıktı. Deneyimli oyuncu, Beşiktaş'ta forma giyerken BJK İnönü Stadı'nda son maçını, geçen sezonun 33. haftasında, 7 Mayıs 2006 tarihinde Galatasaray'a son saniye golüyle 2-1 yenildikleri maçta oynamış ve bir de gol atmıştı.

BEŞİKTAŞ, YENİLMEZLİK SERİSİNİ SÜRDÜRDÜ

Fortis Türkiye Kupası yarı final ilk maçında Fenerbahçe'yi 1-0 yenen Beşiktaş, kupada ezeli rakibi karşısındaki yenilmezlik serisini 13 maça çıkardı. Fenerbahçe, Türkiye Kupası maçlarında 24 yıldır Beşiktaş önünde galip gelemiyor.

Ezeli rakibi karşısında kupada son galibiyetini, 4 Mayıs 1983 tarihinde, hükmen elde eden sarı-lacivertliler, daha sonra yaptığı 13 kupa maçında da galibiyet alamadı. Sarı-lacivertliler, bu süre içinde Beşiktaş ile yaptığı kupa maçlarından 10'unu yitirirken, 3'ünde berabere kaldı.

FENERBAHÇE TARAFTARININ BULUNDUĞU BÖLÜME FİLE

Fenerbahçeli taraftarların bulunduğu eski açık tribündeki bölümün yan tarafları ve üstüne file çekildi. İki takım taraftarlarının birbirlerine yabancı maddeler atmamaları için böyle bir önlem alınırken, eski açık tribünde Fenerbahçe taraftarlarının bulunduğu bölümün yan tarafları güvenlik nedeniyle boş bırakıldı.

FENERBAHÇE TRİBÜNÜNDE GERGİNLİK

Maç sonrası Fenerbahçeli taraftarların bulunduğu tribünde, polisle taraftarlar arasında gerginlik yaşandı. Sarı-lacivertli taraftarlar polise tepki gösterirken, bazılarının da koltukları polisin üzerine attığı gözlendi.

GÜVENLİK ÜST DÜZEYDEYDİ

Fortis Türkiye Kupası'ndaki derbi maç için İstanbul emniyeti, geniş güvenlik önlemleri aldı. Karşılaşma için 2 bin 678 polis, 350 de özel güvenlik elemanı görev yaptı. Bileti olmayanlar, stat dışında kurulan kontrol noktalarından içeri alınmazken, biletli seyirciler de didik didik arandıktan sonra tribünlere sokuldu.

KARABORSACILAR İŞBAŞINDA

Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanan derbi maçta karaborsacılar yine iş başındaydı. Karaborsacılar, stat çevresinde karşılaşmanın biletlerini yüksek fiyatlarla satmaya çalıştı.

Stat: BJK İnönü

Hakemler: Fırat Aydınus xx, Mustafa Emre Eyisoy xx, Alpaslan Dedeş xx

Beşiktaş: Runje xx, Mustafa xx (Dk. 53 Ali Tandoğan xx), İbrahim Toraman xx, Gökhan Zan xx, Baki xx, Delgado xx, Koray xxx, Serdar xx, Burak xx (Dk. 62 Bobo xx), Ricardinho xx (Dk. 90 Kleberson), Nobre xxx

Fenerbahçe: Serdar xx, Serkan xx, Önder xx, Lugano xx, Ümit xx, Deivid x, Deniz xx (Dk. 86 Alex x), Aurelio xx, Tuncay xx, Tümer xx, Semih xx

Gol: Dk. 82 Bobo (Beşiktaş)

Sarı Kartlar: Dk. 19 Serkan, Dk. 63 Tümer, Dk. 65 Lugano (Fenerbahçe), Dk. 28 Mustafa, Dk. 89 Delgado (Beşiktaş)

(A.A)