kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Erdoğan önce müteahhitleri ikna etti, sonra otoyolu açtı
SEÇKİN ÜREY
Başbakan Erdoğan, Karadeniz Sahilyolu'nun müteahhitlerine bir yıl ertelemeli ödeme modelini açılıştan bir gün önce geceyarısına kadar süren üç saatlik toplantıda anlattı. Müteahhitlere en son 2008'de ödeme yapılacak..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Sahiyolu'nun Ordu'da düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada alacaklarını bekleyen müteahhitlere işlerini bitirdikten bir yıl sonra ödeme yapılacağını açıkladı. "Buna Karadeniz Modeli diyorum" diyen Başbakan Erdoğan, böylelikle 2006'da yapılan işlerin parasının bu yıl ödeceğini belirtti. Yolun halen devam eden işleri olması nedeniyle de Karadeniz Sahilyolu müteahhitlerine yaptıkları işlerin son ödemesinin de böylelikle 2008 yılına kalacağı anlaşıldı. Karadeniz Sahilyolu'nun yapım işlerini üstlenen 19 müteahhitlik firmasının 850 milyon YTL tutarındaki alacağı da böylelikle, yeni eklenecek hakedişlerle birlikte tamamen 2008'de temizlenmiş olacak. Başbakan Erdoğan'ın müteahhitlere Karadeniz Modeli'ni açılıştan bir gün önce, geceyarısına kadar süren yaklaşık üç saat süren bir toplantıyla anlattığı anlaşıldı. Başbakan Erdoğan, cuma akşamı Samsun'da Türk-İş Sosyal Tesisleri'nde akşam yemeğine katıldı. Yemekte yolun müteahhitleri de bulunuyordu. Yemeğin ilerleyen saatlerinde, yaklaşık 10.30'da Başbakan Erdoğan, Cengiz İnşaat, Limak, Makyol, Nurol, MNG, Tekfen ve Kolin İnşaat'ın temsilcilerini özel bir toplantıya davet etti. Türk-İş Sosyal Tesisleri'nde Başbakan ile görüşmek için ayılan özel bir bölüme geçen şirketlerden Limak'ı Nihat Özdemir, MNG'yi Mehmet Nazif Günal, Nurol'u Oğuz Çarmıklı, Kolin'i Celal Kolin ve Cengiz İnşaat'ı da Mehmet Cengiz temsil etti. Tekfen'den katılım ise üst düzey yönetici şeklinde gerçekleşti.

ÜÇ SAAT SÜRDÜ
Yaklaşık olarak saat 10.30'da başlayan toplantının geceyarısı saat 12.30'a kadar sürdüğü belirtildi. Toplantıya katılan isminin açıklanmasını istemeyen işadamlarından biri, görüşmenin tamamen Karadeniz Sahilyolu'nun inşaatından kaynaklanan alacaklarını ele almak amacıyla yapıldığını belirtti. Başbakan Erdoğan'ın "Projeyi tamamladığınızda, ödemeyi yapacağız" sözü üzerine toplantığının gerçekleştiği kaydedilirken, alacaklarının ne zaman ödeneceği sorusunun Başbakan Erdoğan'a sorulduğu ifade edildi. Yemekte Başbakan Erdoğan ertesi gün Ordu'daki açılış töreninde açıkladığı Karadeniz Modeli'ni müteahhitlere açtı. Başbakan Erdoğan'ın "Geçen yıl yaptığınız işlerin parasını bu yıl alacaksınız. Bütçeye ödenek konacak. Bu yılın işlerinin parası da 2008 yılında ödenecek" sözleriyle modelin nasıl çalışacağını aktardı. Müteahhitler ise Başbakan Erdoğan'ın masaya koyduğu modeli kabul ettiler.