kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Enflasyon terazisinde ince ayarın zamanlaması yanlış
Büyüme rakamlarında yukarı yönlü ilk ciddi revizyonlar 2005'te yapıldı. Ardından 2006 verileri açıklanırken yine son çeyrekte, önceki üç çeyreğe ait verilerde büyük revizyonlara gidildi.
Büyüme rakamlarında yeterince anlaşılmayan ve sorgulanan başka bir veri de, sanayi sektörünün büyüme hızıyla sanayi üretimi arasındaki büyük ölçekli makasın oluşmasıydı. Sanayi üretimi 2006'da yüzde 5.8 artmışken milli gelir içinde yer alan sanayi büyümesinin yüzde 7.4'e çıkması, ancak üretim endeksine girmeyen küçük ve kırsal sanayinin çok daha yüksek büyümesi sonucunda olabilir. Halbuki KOBİ'lerin durumunun büyük ölçekli şirketlerden çok daha iyi olduğu yolunda gözlem ve kanaat yok.

- Güncellemenin zamanı - İşte bu konular henüz açıklanmamışken, kafalar netleşmemişken, kuşkular doğmuşken, mart ayı enflasyon verilerinde sepet değişikliğine gidilmesi işin üzerine tüy dikti. Normalde bu güncellemenin aralıkta yapılması gerekiyordu. Ancak güncelleme fiyat ayarlamalarının yürürlüğe girdiği mart ayında yapıldı. Güncelleme gerekli olabilir ama bunun da Türk Telekom'dan görüş ve veri alınması yanında asıl Hanehalkı Tüketim Anketi ile belirlenmesi lazımdı. Bir anlamda revizyon gerekli olsa bile zamanlaması yanlış. Sanki bu hareketle enflasyon rakamı daha düşük gösterilmek isteniyor gibi bir izlenim doğdu. TEB Başekonomisti Emin Öztürk bu durumu, "Maç devam ederken kimseye haber vermeden kuralları ve kalelerin yerini değiştirmek" olarak tanımladı ve "TÜFE sepetindeki güncelleme nitelik olarak doğru ama değişikliğin zamanlaması yanlış" dedi.

- Şeffaflık şart - Sokaktaki vatandaşın kafasında zaten enflasyon konusunda soru işaretleri varken, tam da cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde sepette ani değişikliğe gitmek, verilere ve kuruma karşı yurtiçi ve yurtdışında güveni azaltan bir gelişme. Enflasyon verileri istihdam ve büyümeyle makro ekonominin en önemli üç verisinden biri. Ücretlerden müteahhit hakedişlerine, kiralardan borçlanma faizlerine kadar pek çok alanda belirleyici rol oynuyor. Tam bir ekonomik ölçü aracı, terazi hatta ekonomik adalet dağıtıcısı. Bu nedenle enflasyon terazisinin hiç şaşmaması gerekir.
Ortaya çıkan durum bu aşamadan sonra ne kadar tamir edilir bilemem ama enflasyon sepetinin ve bu sepet içindeki ağırlıkların mutlaka açıklanması, büyüme verilerinde de şefaflığın artırılması artık şart. Tam şeffaflık sağlanmadıkça terazinin doğru tartıp tartmadığı kuşkusu ortadan kalkmaz. Bu da, büyük bir vebaldir.

- Sonuç - "Yanlışlıklar, ne kadar gerçeğe dayanırsa o kadar tehlikelidir" H. F. Amiel