kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye ekonomisi nereye gidiyor?
Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye ekonomisinin şu anda zor durumda olmasına rağmen ''sıcak para'' ve Türkiye'nin varlıklarının satılması nedeniyle kriz çıkmadığını savunurken, ''Türkiye ekonomisi teknoloji üreterek düzlüğe çıkabilir'' dedi.

ATO Başkanı Aygün, Çankaya Üniversitesinde ''Türkiye Ekonomisi Nereden Gelip Nereye Gidiyor'' konulu konferans verdi. Konuşmasında, medyaya bakıldığında Türk ekonomisinin parlak günler geçirdiğinin görüldüğünü belirten Aygün, piyasaya bakıldığında ise kapanan iş yerleri ve suç oranlarındaki artış olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son beş yılda 184 milyar dolar faiz ödediğini kaydeden Aygün, şöyle konuştu:

''1980'de iç ve dış borç 23 milyar dolardı. O dönemde yılda 1.4 milyar dolar faiz ödeniyordu. Bugün Türkiye'nin iç ve dış borcu 385 milyar 377 milyon dolara çıkmış, 1980'den bugüne ödenen faiz 420 milyar dolar olmuş.1980'den bugüne yatırım olarak ayrılan pay 95.2 milyar dolar. 95.2 milyar dolardan faydalanan 73 milyon kişi, 420 milyar dolardan faydalanan 8-10 bin kişi.''

Türkiye'de 1989'da bankaya bin dolar yatıran kişinin parasının 2007'de 19 bin 343 dolara, Almanya, ABD gibi gelişmiş ülkelerde aynı dönemler için bankaya bin dolar yatıran kişinin parasının 2 bin 407 dolara yükseldiğini anlatan Aygün, ''Onun için 420 milyar dolar faiz ödedik, borç 385 milyar dolara dayandı'' dedi.

Türkiye'de son üç ekonomik krizde yaşanan koşullardan daha ağır koşullar olmasına rağmen kriz çıkmadığını savunan Aygün, ''Çünkü sıcak para, emanet bolluğu var veya Türkiye'nin varlıkları satılıyor'' dedi.

Yabancıların bankalardaki payının yüzde 36'ya yükseldiğini belirten Aygün, ''Banka sektörünün yabancılara satılması Türkiye'yi batırır. Türk özel sektörü, tarımı yabancıların eline geçer. Halk Bankasına çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletme ipotekli, borçlu durumda. Halk Bankası, Ziraat Bankası faizi artırırsa kimse altından kalkamaz'' diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin iyileşmesi için Gümrük Birliğinden çıkması, IMF programlarından vazgeçmesi, uygulanan ekonomik programların tersin uygulaması gerektiğini savunan Aygün, ''Türkiye ekonomisi teknoloji üreterek düzlüğe çıkabilir'' dedi.

Aygün, ''Ankara, İstanbul, İzmir ticaret ve sanayi odalarının elinde katrilyonlar var. Sizin göreviniz KOBİ'lere sahip çıkmak. Neden birleşerek Halk Bankasını almıyorsunuz?'' sorusu üzerine ''ellerinde katrilyonlar olmadığını, 1 milyon dolar ancak çıkarabileceklerini'' söyledi.

''Yönetim kurulu üyeleri de destek versin'' sözleri üzerine ise Aygün, ''Bu birlikteliği maalesef sağlayamıyoruz. Ayrıca ne Halk Bankası yetkilileri ne de hükümet Halk Bankasını almamızı istiyor. Bu birine söz verildi. Ağzımızla kuş tutsak bize vermezler'' ifadesini kullandı.

(AA)