kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Ömer Demir
Enflasyondaki revizyonu Merkez'e martta bildirdik
TÜİK Başkanı Demir, Telekom'un fiyat ayarlamaları nedeniyle enflasyon endeksindeki değişikliğin martta belli olduğunu ve bunu Merkez Bankası'na ilettiklerini belirtti..
Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyonu oluşturan mal ve hizmetlere mart ayında telekomun fiyat ayarlamalarının etkisini azaltan müdahalesi tartışılmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın "Telekom zamları TÜFE'yi 0.24 puan artırır" açıklamasında yanılmasına neden olan telekom fiyat ayarlamalarına ilişkin olarak önceki gün "TÜİK endeksi güncelledi. Bizim hesabımız eski verilere göre yapıldı" açıklamasının ardından TÜİK Başkanı Ömer Demir de, güncellemeleri belli olduktan sonra martta Merkez Bankası'na bildirdiklerini söyledi. CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan TÜİK Başkanı Demir, Merkez Bankası ile yapılan protokol gereği enflasyon sepetindeki revizyonun Merkez Bankası'na bildirildiğini söyledi. Şubatta Merkez Bankası'nın değerlendirmesinin ardından aksi yönde bir açıklama gelmediğini ve değişikliğin Merkez Bankası'na ne zaman bildirildiğine ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi: "Verilerin kesinleşmesinden sonra bildirdik. Ne zaman Türk Telekom'dan bilgileri teyit ettiysek o zaman bildirdik. Telekom'la görüşmeler martta yapıldı ve bilgiler mart sonunda kesinleştiği için o zaman bildirdik. Biz fiyatların etkisi daha kesinleşmeden, Merkez Bankası'nın (TÜFE'yi 0.24 puan artırır) açıklamasını referans ederek bir açıklama yapamazdık. Bundan sonra da yapamayız. Fiilen kesinleşmeden önce kamuoyuna açıklanması doğru olmaz."

'YANLIŞ DEĞİL'
Telefon konuşmalarındaki ağırlıkları hiçbir tüketicinin ayrıştırmadığını bu nedenle verinin hanehalkı bütçe anketleriyle elde edilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Demir, "Biz ayrıntıları Türk Telekom kayıtlarından aldık. 2005 verileri elimizde vardı ancak 2006 verileri martta geldi ve onları bekledik" diye konuştu. Teknik hata yapıladığını ve yanlışlıkt olmadığını belirten Demir aynı kararı bugün de vereceğini dile getirdi. Sabit telefon görüşmelerindeki ağırlığın ilk kez 2007 yılı verileri ile devreye girdiğini kaydeden Demir "Bunda yanlış bir şey görmüyorum" sözleriyle kendini savundu.
Haberin fotoğrafları