kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Avrupa'da 10 aboneden 1'i operatör değiştiriyor kimse 'markam' demiyor
TİMUR SIRT
Numara taşınabilirlik uygulaması olan 15 ülkede abone değiştirme oranı yüzde 10'un altında kalıyor. Aralarında T-Mobile, Vodafone ve Orange gibi devler "GSM numaraları markam oldu" demiyor..
Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği, Turkcell tarafından açılan dava ile tartışma konusu olmaya devam ediyor. 15 ülkede yapılan numara taşınabilirliği araştırmasında birkaç özel durum dışında büyük değişiklikler olmuyor. Finlandiya, Hongkong ve Danimarka en çok operatör değiştiren GSM abonesine sahip ülke oldu. Ancak genelde uygulama sabit ve mobil numara taşınabilirliğinin aynı anda uygulamaya girmesi yönünde. Ancak Türkiye'de Türk Telekom tekelinin kaldırılması oldukça geç gerçekleşti. Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bir bölümünde "numaralar markam oldu" diyerek dava açan büyük operatör yok. Avrupa Birliği ülkelerinde her uygulama operatörlerin işbirliği ile gerçekleştiriliyor. GSM Birliği içinde de Avrupalı operatörlerin kararları etkili oluyor. Son olarak sadece numara taşınabilirliği değil, uluslararası dolaşım ücretlerinin Avrupa'da yüzde 70 oranında düşmesinde ortak alınan kararlar etkili oldu.

SABİTLE AYNI ANDA
Cep telefonu numarasını değiştirmeden operatör seçme şansına sahip 15 ülkede yaklaşık 3 yılda abone değiştirme oranı ortalama yüzde 10'u aşmıyor. İtalya, Portekiz, İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya'da abone değiştirme oranı yüzde 10'un altında kalıyor. Sadece Finlandiya, Danimarka ve Hong Kong'ta değişiklik yüzde 20'nin üstüne çıkıyor.