kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Beşinci uzay turisti UUİ'de
Yeni Haber
Beşinci "uzay turisti" olan Microsoft yazılım patronlarından Charles Simonyi, Soyuz uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlenmesinin ardından UUİ'ye girdi.

Rus Uzay Uçuşları Merkezi Sözcüsü Valeri Lindin, 58 yaşındaki Amerikalı
milyarder Charles Simonyi ve Rus kozmonotlar Fyodor Yurçikin ve Oleg Kotov'un, Soyuz'un UUİ'ye kenetlenmesinden bir saat sonra UUİ'ye girdiklerini söyledi.

Simonyi ve 2 Rus kozmonotun, UUİ'de görevli Rus kozmonot Mihail Tyurin ile Amerikalı astronotlar Miguel Lopez-Alegria ve Sunita Williams tarafından karşılandıkları belirtildi.

Rus Uzay Uçuşları Merkezi çalışanları, dev ekrandan canlı yayınlanan
buluşmayı alkışladı. UUİ mürettebatı, 2 günlük bir yolculuktan sonra istasyona varan Simonyi ve Rus kozmonotlara çay ve yiyecek ikram etti.
Amerikalı milyarderi taşıyan Rus Soyuz füzesi, Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden 2 gün önce fırlatılmıştı.

Microsoft'un Word programının yazılmasına yardımcı olan programcı Simonyi, UUİ'ye gitmek için 25 milyon dolar ödeyerek 5. uzay turisti oldu.
Simonyi, geçen eylülden bu yana UUİ'de bulunan Tyurin ve Lopez-Alegria ile 20 Nisan'da Dünya'ya dönecek. Sunita Williams ise Rus kozmonotlar Fyodor Yurçikin ve Oleg Kotov ile istasyonda kalacak.

Simonyi'den önce Amerikalı Dennis Tito (2001) ve Greg Olsen (2005) ile Güney Afrikalı Mark Shuttleworth (2002) ve İran asıllı Amerikalı Anuşeh Ensari (2006) turist olarak uzay yolculuğuna çıkmıştı.

AA