kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
TARTIŞMAYI BU GÖRÜNTÜ BAŞLATTI ABD’li gazeteci, Ertan Çelik adlı gurbetçinin Hamburg’da açtığı döner okulunda çalışan boneli Türkleri gördükten sonra bu yorumu yaptı.
Türk dönerciyi 'bone' bozar mı?
Vedat Ali AYDIN Arzu CEYLAN /MANNHEIM- BERLİN
Hamburg'da bone takan Türk dönerciler için, "Pek erkeksi görünmüyorlar" diye yazan ABD'li gazeteci, Almanya'yı karıştırdı. Dönerciler, "Erkekliğimizi Avrupa'da ispatladık" diye tepki gösterdi..
Amerikan Los Angeles Times gazetesinden Jeffrey Fleishman'ın, Almanya'da dönerin gelişimiyle ilgili haber yaparken kullandığı sözler, Türk dönercilerin canını sıktı. Almanya'da kebabı nasıl bir geleceğin beklediğiyle ilgili haber yapan ve Hamburg'ta açılan dönerci okulunu anlatan Fleishman'in "Ellerinde keskin kocaman keskin bıçaklar olsa da, başlarında bone ve iş çizmeleriyle erkeksi (sert) görünmek kolay değil" yorumu, Türk dönercileri kızdırdı. Hamburg'daki Çelik Döner'in açtığı dönerci yetiştirme okuluyla ilgili haber, tüm Almanya'da Türk basını ve ajanslarla yayılırken dönerciler, bu sözlere çok alındı. Bazı dönerciler, "Döner kesme kılıcı nasıl erkeklik sembolü olarak anlaşılmazsa, bone tersini göstermez" dedi.

TEMİZLİK İÇİN ŞART
Almanya'da "Dönerciler Kralı" diye tanınan Kaplan Döner'in sahibi Remzi Kaplan, Los Angeles Times gazetesine tepki gösterdi. Kendisi de sık sık bone takarak basının karşısına geçen Kaplan, "Kafadaki bone aşçının simgesidir ve gıda sektörünün bir gerekliliğidir. Erkeklikle ne alakası var! Zaten hem tarihte hem de günümüzde Avrupa'ya gelen Türk erkeklerini bilen biliyor, erkekliğimizi tartışmasınlar" dedi. Henüz kurulma aşamasında olan Avrupa Döner Odası Başkanı Yunus Altınsoy ise tepkisini, "Avrupa'da çok büyük istihdam yaratıyoruz. Bunu kimse küçümsemesin. Türk erkeğinin görünümü tartışmaya açılırsa, o zaman pek çok şeyi tartışmaya açmak lazım" dedi