kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Kansere karşı 12 altın formül
Yeni Haber
"Kanserden Korunma ve Beslenme" konusunda görüşlerini açıklayan Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Dalı Uzmanı Dr. Yasemin Bölükbaşı, dengesiz beslenmenin kanser riskini yüzde 35, sigaranın ise yüzde 30 oranında yükselttiğine dikkat çekti.

Dr. Bölükbaşı, "Sağlıklı olabilmek için doğal ürünleri tercih edin, kızartmalardan ve katkı maddeli ürünlerden kaçının. Sofranızda çeşitli gıdalara yer vererek bir gökkuşağı oluşturun. En önemlisi egzersiz yapın." dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, kadınlara yönelik meslek kurslarının yanısıra sağlık ile ilgili bilgilendirici toplantıları devam ediyor.

Toplantılara katılan kadınlar aile planlaması, sağlıklı beslenme, kanserden korunma gibi insan sağlığını ve yaşamını doğrudan ilgilendiren konularda verilen bilgileri can kulağı ile dinliyor. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim panellerinin sonuncusu Çiğli Güzeltepe'de gerçekleştirildi.

Bütün dünyada olduğu gibi son yılarda Türkiye'de de sağlıklı beslenme için doğal ürünlere yöneliş olduğunu belirten Dr. Bölükbaşı, katkılı maddelerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Sağlıklı beslenme için kadınların, kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemlerini terketmelerini isteyen Yasemin Bölükbaşı, sık sık mangalda et pirişmenin de kanserojen etki yaptığına dikkat çekti.

Şişmanlarda, normal kilolu insanlara göre kanser riskinin, özellikle kadınlarda meme kanseri riskinin iki kat fazla olduğunu anlatan Dr. Bölükbaşı, şu önerilerde bulundu: "Doğal besinleri yiyin, sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin. Dengesiz beslenme kanser riskini yüzde 35 arttırır; bu nedenle sofranızda, çeşitli besinlere yer vererek bir gökkuşağı oluşturun. Sigara kanser riskini yüzde 30, enfeksiyon hastalıkları yüzde 10 arttırır. Sigaradan kesinlikle kaçının, içmemek, sizi kanserden yüzde 30 oranında korur.

Düzenli beslenme, kalın bağırsak ve ve mide kanseri riskini yüzde 90 azaltır. Günde 5 öğün meyve-sebze tüketmek, kanser riskini yüzde 20 azaltır. Düzenli egzersiz yapın; egzersiz, insanı kanserden yüzde 30-40 oranında korur. Yeşil çay içmek sağlık için iyidir ancak 5 dakikadan fazla demlemeyin. Antioksidan içeren ürünler fizyolojik etki yapar. Bol bol brokoli, çay, fındık, ceviz, badem, domates, lahana, keten tohumu, karnabahar, brüksel lahanası, balık, süt ve süt ürünleri, soya yiyin. Fındık, ceviz ve badem kolesterolün yükselmesini önler, kemik gelişimini destekler. Havuç, C ve B vitamini içerir, kanser riskini azaltıcı antioksidan içerir. Spor yapmak, kadınları meme kanserinden yüzde 60 oranında korur."