kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Sağlık
Alzheimer'a karşı 'hafıza ilacı'
Dünyanın ilk "hafıza hapı" olarak nitelendirilen ilacın fareler üzerindeki denemelerine başlandı. Bir gende meydana gelen mutasyonun hafızayı etkilediğini tespit eden bilim adamları, bu genin daha yoğun bir şekilde aktive olmasının hafıza kaybına neden olduğunu belirtti. Montreal kentindeki McGill Üniversitesi'nden Dr. Mauro Costa-Mattioli, "Bu keşif, hafıza temelli hastalıkların tedavisinde çığır açacak. Dozunu ve içeriğini tam olarak tespit edebileceğimiz bu tarz bir hapı piyasaya çıkabilecek duruma gelmemiz, devrim yaratacak" dedi.

Kafaya alınan darbe uykusuz bırakıyor

ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kafaya alınan darbelerin insanlarda uykusuzluk problemine yol açtığını gösterdi. Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, "uykusuzluk hastalığı" olarak bilinen "imsomnia" şikâyetli 42 hasta üzerinde yaptıkları incelemede, söz konusu kişilerin geçmişte başlarından ciddi darbeler aldıklarını ortaya çıkardı. Araştırmayı yürüten Liat Ayalon, "Uykuda düzensizlik yaşayan hastaların yüzde 65'inin geçmiş sağlık kayıtlarında beyinlerine aldıkları darbelerle yumuşak travmalar geçirdikleri belirlendi" dedi.

Dişe yerleştirilecek cihazla, haplara son
Avrupalı ve İsrailli bilim adamları, hap kullanmaya alternatif bir yol olarak dişe yerleştirilen ve uygun zamanda ilaç salgılayan elektronik cihaz geliştirdi. Uzmanlar aletin otomatik işleme geçme özelliğinin, gece ilaç alamayan kişiler için çare olacağını söyledi. Intellidrug adı verilen cihaz ağızda bulunan azı dişlerinin birinin üstüne yerleştiriliyor. Cihaz İsrail firması Saliwell ltd., Alman mikroelektronik enstitüsü HSG-IMIT tarafından ve AB Komisyonu'nun finansal desteği ile geliştirildi. Biliamadamları cihazın cep telefonu ile uzaktan kumanda edilebilmesi üzerinde çalışıyor.