kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Carlton satışında "ipotek" sürprizi
Yeni Haber
Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), Halis Toprak'ın Yeniköy'deki Carlton Oteli arazisinin bedelini ipotekler nedeniyle 96 milyon 33 bin YTL'ye çıkarınca ikinci ihaleden de sonuç alınamadı.

Alıcılar, muhammen bedeli 49 milyon 562 bin YTL olarak açıklanan arazinin satış fiyatındaki sürpriz değişikliğe tepki gösterirken, tartışmalar yaşandı. Fon Komisyonu, ikinci kez yapılan ihaleyi, uygun teklif olmadığı için kapattı.

Toprak Grubu'na ait Carlton Oteli arazisinin ihalesi ikinci kez iptal edildi. Arazi üzerindeki yüksek bedelli ipotek tutarının ortaya çıkması alıcıların tepkisine yol açtı. Katılımcılar, satış şartnamesinde ipotek konusunun yer almadığını savunarak, muhammen bedelin yükseltilmesine tepki gösterdiler.

Tartışmanın ardından ihalede beş dakikalık ara verildi. Fon Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık ise, bu düzenlemenin şartnamenin dördüncü maddesinde "rüçhan alacaklar" şeklinde yer aldığını söyledi. Molanın ardından açık artırmaya devam edildi.

İhaleye katılan her iki grup da teklif vermeyince, Fon Komisyonu, alacağa mahsuben ihaleyi kapattıklarını açıkladı. Katılımcılar, "Fon'un amacı bu muydu?" diyerek tepki gösterdiler.

"DÖRDE BÖLÜP SATARIZ"

Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık, ipotek bedelleri nedeniyle satış fiyatının 96 milyon 33 bin YTL'nin üzerine çıkması gerektiğini belirterek, Fon Kurulu kararının ardından dört parseli ayrı ayrı satışa çıkaracaklarını söyledi. Çalık, 20 gün içinde yeniden ihaleye çıkabileceklerini kaydederek,"Fon Kurulu, alacağını mahsuben karar verecek.

Eğer araziyi Fon almazsa dört parça halinde satacağız. Arazi üzerinde haciz değil ipotek var" diye konuştu. Çalık, ilk ihalede ipotek konusunun neden açıklanmadığı yönündeki soruya da,"O zaman müşteri yoktu. İpotek bir parsel üzerinde olduğu için diğerlerine yansımayacak" dedi.

İLK İHALEDE KATILIM OLMADI

TMSF'nin satışa çıkardığı arazinin ilk ihalesi, katılım olmaması nedeniyle ertelenmişti. Fon'un satışa çıkarması ile muhammen bedeli 49 milyon 562 bin 613 YTL olarak belirlenen Toprak Grubu'na ait 4 parselden oluşan Carlton Oteli arsası, Sarıyer Yeniköy'de, Sait Halim Paşa Yalısı yanında yer alıyor.

Arazinin sahibi Halis Toprak'ın bu arazinin değerinin 1 milyar dolar olduğu yönünde ilan vermesinin ardından, alıcı olarak gösterilen Rus milyarder Roman Abramoviç, Ahmet Nazif Zorlu ve Şeyh Maktum gibi isimlerin hiçbiri temsilci bile göndermedi. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de, önceki gün yaptığı açıklamada, Halis Toprak'ın açıkladığı fiyatla kamuoyunu yanılttığını söyledi.

İSTANBUL'UN GÖZDE BÖLGESİ


Konum olarak İstanbul'un en prestijli bölgesinde bulunan ve İstanbul Boğazı boyunca uzanan sahil yolu ile ulaşımı olan gayrimenkulün toplam arsa alanı 6 bin 674 metrekare. Gayrimenkulün çevresinde Sait Halim Paşa Yalısı'nı yanısıra Ayanikola Kilisesi ve bitişik nizam konutlar bulunuyor.

TOPRAK: DEĞERİ 1 MİLYAR DOLAR

Arazinin sahibi Halis Toprak ise gazatelere ilan vererek, "Carlton fırsatların en iyisidir" diyerek alıcılara avantajlar sıraladı. "Bu mülk İETT arazisine benzemez" diyen Toprak, buraya 50 milyon dolar yatırım yapanın 1 milyar 950 milyon dolar gelir elde edeceğini savundu. Toprak, arazi için de 1 milyar dolarlık bir fiyat biçti.

(ANKA)