kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye'ye yakışır okullar için el ele
SAVAŞ AY
SAVAŞ AY
"Helasız köy okulunda minik öğrencilerin sıkışıklığı" haberi büyük ses getirdi. Ardahan'ın Altaş köyündeki okula her yerden yardım yağıyor. Oraya modern bir okul yaptırılacak..
Türkiye'nin dev firmalarından Palmali Şirketler Grubu'nun Azeri patronu Mübariz Mansimov köye yeni ve çok büyük bir ilköğretim okulu yapma kararı aldı. Projeye göre yaptırılacak okul, sadece Ardahan merkezine bağlı Altaş köyü öğrencilerine değil, taşımalı eğitim sistemiyle civardaki diğer pek çok köyün miniklerine de hizmet verecek. Palmali Grubu bu nedenle 10 kadar toplu taşıt aracını da Ardahan Valiliği'ne bağışlayacak. Şirket ayrıca çevre köylere de 100 adet prefabrik hela ve duş yaptıracak.

FENER FORMASI
Haberin yankıları bununla da bitmedi. Aynı konuyu işleyen atv Tozlu Yollar programında öğrencilerden birinin "Ben iyi top oynuyorum, İleride adaşım Tuncay gibi büyük bir futbolcu olup Fenerbahçe forması giymek istiyorum" dediği görüntüleri izleyen Aziz Yıldırım da çok duygulandı. İşte Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe kulübünün yapacakları: O küçük taraftarımızı göz yaşları içinde izledim. SABAH gazetesinden ricam o yavrumuzla birlikte ailesini de İstanbul'a getirmeme aracılık etmesi. Üniversiteyi bitirene kadar tüm okul masrafını ben üstleniyorum. Futbolcu olması ve ailesinin iş durumu için de kulübümüz yardıma hazırdır. Onu takımla birlikte antrenmana çıkarıp, Tuncay ağabeyi ile birlikte idman da yaptırmak istiyoruz. Maçı da locadan benim yanımda izleyecek."

REKTÖR MÜJDESİ
SABAH'ın haberinden son derece etkilenen bir başka isim de Gazi Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Kadri Yamaç. Rektörün de haber merkezimizi arayarak söyledikleri şunlar: "O dağ köyündeki helasız ilköğretim okulu hepimizin ayıbıdır. Üniversitemiz adına civardaki 20 köyün daha tuvaletlerini yapmayı taahhüt ediyoruz. Ayrıca bölgeye kalabalık bir sağlık tarama grubu gönderecek, büyük miktarda ilaç ve sağlık malzemesi yardımı yapacağız." Aynı habere Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten de müjde niteliğinde açıklamalar geldi. Çelik; "Haberinizi okudum ve çok etkilendim. Bölgede pek çok kentte, kasaba ve köyde sadece okullarda değil evlerde de hela yok. Bakanlığımızın konuya ilişkin başlattığı bir çalışma zaten var. Bu konuda açacağınız kampanya ile siz bize biz de sizlere destek oluruz. El ele bu sorunu daha kolay çözeriz." diye konuştu.

CİMBOM KATKISI
Galatasaray yöneticisi ve işadamı Ergun Gürsoy adına oğlu Ali Gürsoy yazıişlerimize ulaşarak "Babam şu an ağır hasta. Ancak onun yerine ben bu kutsal görevi üstleniyorum. Haberi gazeteden okuduktan sonra çok etkilenmiştik. Tozlu Yollar programında seyredince de ağlamaktan gözlerimiz şişti. İlk etapta 10 milyar liralık bir meblağı Ardahan Valiliği'ne gönderiyoruz. Ayrıca tüm okulun araç gereç ihtiyaçlarıyla öğrenci kardeşlerimizin giyim kuşamı için yardım paketlerini yola çıkarıyoruz" dedi.

YAZIN TARLADA
Gerçekten de Doğu Anadolu'da pek çok yerde evler, okullar, işyerlerinde ve pek çok camide tuvalet, banyo ve abdesthane neredeyse hiç yok. Bölgenin 16 ilinde yaşayan yaklaşık 7 milyon kişiden 3 milyona yakınının evlerinde banyo ve tuvalet olmadığı sonuçlarına rastladım. Bölge insanı tuvalet ihtiyacını kışın ahırda yazın da tarlada gideriyor.

BİR HELAYA 134 ÖĞRENCİ
Okullar daha vahim durumda. Eğitim-Sen'in araştırmasına göre Türkiye'de, ilköğretimde, bir okulda ortalama 10-11 tuvalet bulunuyor ve 1 tuvaleti 134 öğrenci kullanıyor. Öğrenciler günde 1 kez tuvalete gitmek istese, bu 4 teneffüse bölünse, her teneffüste 1 tuvaleti neredeyse 30 öğrenci kullanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Güneydoğu'da kızların neden okula gönderilmediği" yönünde yaptığı araştırmanın sonuçları çok çarpıcı. Bu konuda en önemli neden, okullarda kız tuvaleti olmaması çıktı. Tuvalet yaptırma projesi ile 10 bin kız öğrencinin okula gideceği belirlendi.
Haberin fotoğrafları