kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
TÜİK Başkanı Ömer Demir
"Telekom'un ayarlamalarını yansıtmasak eleştiri artardı"
TARIK YILMAZ
TÜİK Başkanı Demir, Telekom fiyat ayarlamalarının TÜFE'ye mart ayında dahil edilmesini savundu: "Türk Telekom'dan bilgiyi aldık. Eğer yansıtmasak eleştiri daha fazla olacaktı"..
Martta 'tüketici fiyatları enflasyonunu (TÜFE) 0.24 puan yükseltir' denilen Türk Telekom'un yaptığı fiyat ayarlamalarının etkisi 0.06 puanda kalınca enflasyon verileri ve Türkiye İstatistik Kurumu tartışılmaya başlandı. SABAH'ın endekse şehirlerarası ve milletlerarası telefon görüşmelerinin marttaki enflasyon endeksine eklendiğine yönelik haberinin ardından 'TÜFE'yi 0.24 puan artırır' diyen Merkez Bankası ile enflasyon verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) dün art arda açıklamalar geldi. Merkez Bankası, enflasyon hesabında marttan önceki veri setini kullandığını açıklarken TÜİK, Telekom'dan telefon görüşmelerinin ağırlıklarının istenerek enflasyon hesabına yansıtıldığını duyurdu. TÜİK Başkanı Ömer Demir ise eleştirileri haksız bularak hesaplara yansıtmasaydık bu kez de 'neden yansıtmadınız' denilerek eleştirileceklerini söyledi. TÜİK Başkanı'nın eleştirilere yanıtı şöyle:

* 2007 için TÜFE'yi 444 kalem mal ve hizmetle açıkladınız ama martta hesaplanan endekse şehirlerarası, milletlerarası ve sabitten GSM aramalarını dahil ederek ürün miktarını 447'ye çıkardınız.. Yıl içinde endekslerde bir değişiklik yapılması doğru mu?
Hanehalkı bütçe anketlerinde Telekom verileri bulunmuyor. Sabit telefon görüşmelerinde 2006 gerçekleşmelerini Türk Telekom'dan elni Türk Telekom'dan elde ettik. Türk Telekom'un fiyatları 2003 yılı başından bu yana değişmedi ki. İlk ciddi zam mart ayında geldi. Endekslerin ilk kez yapıldığı 2003 yılından bu yana zam görmeyen bu kalemdeki çok ciddi olan fiyat değişimini yansıtmasak daha mı doğru olurdu? Bana göre eğer biz bunu yansıtmasak daha büyük tepki görürdük. Telekom'da aldığımız bilgiler varken ve ağırlığı da bilinirken neden bunu endekse yansıtmayalım? Ocak ve şubat aylarında endeksteki değişimin fiyatlara yansımamasının nedeni fiyat değişimi olmaması. Ocak ve şubatta değişmediği için bu veriyi martta koyduk. Hesaplamayı Türk Telekom'un 2006 verileriyle yaptık. Çünkü elimizdeki son veri bu.

* Büyüme verilerinde iki yıldır ciddi revizyonlar geldi. Enflasyonda da bu tür bir gelişme sizin açıkladığınız verilerin sorgulanmasına neden olmuyor mu? Neden değişiklikleri kamuoyuna önceden açıklamıyorsunuz?
Bence sorgulanma haksız bir eleştiri olur. Revizyon yapmadan da yola devam edebilirsiniz. Ama biz dürüst davranıp revizyonu yapıyor ve bu eleştiri riskini göze alıyoruz. Değişiklikleri bu bilgi kaynaklarıyla daha ileri götürmenin nesi yanlış. Belki önceden bilgi verme konusunda daha açık olabiliriz.

* Sizin için 'çok içine kapalı' yorumlar yapılıyor. Bu görüntünüze ne diyeceksiniz?
Çok büyük haksızlık. Bizi eleştirenler bize telefon açıp hangi veriye ulaşmakta zorlandıklarını söylesin. Eğer böyle bir izlenim varsa bile bu kötü.
Haberin fotoğrafları