kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
'Seçim sonucu ne olursa olsun, 2007 es yılı olmayacak'
MELTEM ERSOY
"Gönlümden geçen Tayyip Bey'in görevde kalıp ekonomik tılsımı sürdürmesi" diyen Tuncay Özilhan ekliyor: Seçim sonucu ne olursa olsun bu yıl es yılı olmayacak..
Otomotivden içeceğe, finanstan sağlığa kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren Anadolu Grubu'nun İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 'temkinli' başladıkları 2007 yılının beklendiği gibi olumsuz bir havada geçmediğini biraz da şaşırarak gördüklerini söyleyerek, ilk çeyrek sonuçlarının ve yabancı ilgisinin bunu ortaya koyduğunu belirtiyor. Seçim tedirginlikleri içinde başlayan 2007 yılının öngörüldüğü gibi bir es (durak) yılı olmayacağını dile getiren Özilhan, ekliyor: "Benim yine de gönlümden Tayyip Bey'in Başbakan olarak kalıp yakalanan ekonomik tılsımın 5 yıl daha sürmesi." Anadolu Grubu olarak yatırımlarının yüzde 60'ının içecek sektörüne ayırdıklarını kaydeden Tuncay Özilhan, Yunan Alpha'ya satılan ABank'ı 'orta ölçekli' bir banka haline getireceklerinin ve yenilenebilir enerji sektöründe de atılım yapacaklarının sinyallerini veriyor. Özilhan, 'hep kalbimde' dediği Beşiktaş'a başkan olacağı iddialarından gayrimenkul planlarına, bira pazarında doğuda ve batıda ayrışan stratejilerinden atağa kaldırdıkları McDonalds'a kadar pek çok konuda sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Türkiye'nin gündeminde seçim tartışmaları var. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olmasının ekonomik yansımaları ne olur?
Benim gönlümde Tayyip Bey'in bir dönem daha Başbakan kalması ve geçen 5 sene gibi verimli bir 5 sene daha geçirmesi yatıyor. Kişi başına gelirin 5 bin dolarlara çıkması, yabancıları gelişi, Hükümet'in daha tecrübeli bir hale gelmesi, bütün bu unsurların oluşturduğu tılsımın bir dönem daha bozulmaması gönlümden geçiyor. Siyasi istikrarın ekonomiye olumlu etkisini gördük. 2008'den itibaren bu sürecin hızlı büyümesinin devam etmesini bekliyoruz. 2006'nın 9'uncu ayında 'Bu yıl es yılı mı olacak?' dense, 'Evet' derdim. Ama artık çok es yılı olmayacağı kanaatindeyim. Yüzde 5 büyümeyi Türkiye bu yıl da tutturur diye düşünüyorum.

İLK ÇEYREK SONUÇLARI İYİ

* Yine de şirketlerin temkinli büyüme hedefleri var, katılıyor musunuz? Biz bu senenin bütçesini, geçen yılın 9'uncu ayından itibaren yapmaya başladık. O günün şartları içinde biraz daha temkinliydi bütçe. Şimdi ilk çeyreği tamamladık ve sonuçlarını görüyoruz. Beklentilerin üzerinde gelişti bu yılın başlangıcı. İlk 3 ayda iyi neticeler geldi. O 'muhafazakar' beklentiler de değişiyor. Tayyip Bey'in Başbakan ya da Cumhurbaşkanı olmasının, biraz da yabancıların beklentileri ışığında, ekonomik alanda beklendiği gibi olumsuz sonuçlar doğurmayacağı görüşü yayılmaya başladı.

* Tek parti hükümeti devam eder mi sizce? Ben önümüzdeki seçimlerden sonra Meclis'te 2 partiden daha fazla parti olacağına inanıyorum. Bunun da Tayyip Bey'in Cumhurbaşkanı olup olmamasıyla ne kadar bağlantılı olduğunu göreceğiz. Minimum 3, maksimum 4 partili bir Meclis olur. Oylara göre koalisyon olup olmayacağını göreceğiz. DYP ve MHP'nin barajı geçme ihtimalleri var.