Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ekonomide yaşanan gelişmeleri ve paketin maliyetini SABAH Ankara temsilcisi Okan Müderrisoğlu’na değerlendirdi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Mikro tamam, sırada resmin bütününe ilişkin önlem var
Mikro tamam, sırada resmin bütününe ilişkin önlem var
OKAN MÜDERRİSOĞLU
26.03.2009
Başbakan Yardımcısı Ekren, Türkiye ekonomisi için 2012 Planı hazırlandığını söyledi. 5. paketin 900 milyon lira olduğunu kaydeden Ekren, "Mikro tedbirler aldık. Seçim sonrası resmin tamamı önem kazanacak" dedi..
Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, yerel seçimlerden sonra ekonominin 2012'ye uzanan yeni planlarının açıklanacağını bildirdi. Ekren, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 5. paketin büyüklüğünün 900 milyon lira olduğunu söyledi ve "Şimdiye kadar mikro tedbirler aldık. Seçimden sonra resmin tamamı önem kazanacak" dedi. Ekren, şu bilgileri verdi:
* BÜTÇE VE BORÇ ÖNLEMİ: Nisanda Katılım Öncesi Ekonomik Program ve Orta Vadeli Mali Program arka arkaya ilan edilecek. Makro çerçeve ortaya çıkınca, güven sorunu algılaması da ortadan kalkacak. Bütçe açığı ve kamu borç stokunun yönetilebilir düzeyde kalması için gerekli tedbirler ve yapısal reformlar bu kapsamda ilan edilecek. Tahminlerimize göre, borç stokunun GSYİH'ye oranı Maastrich kriterlerinin üzerine çıkmayacak. Bütçe açığının GSYİH'ye oranını ise 2012'ye kadar Maastrich seviyesine çekmeyi hedefliyoruz.
* İŞSİZLİKLE MÜCADELE: 2007-2008 Aralık döneminde işsizlikteki artışın belirgin nedenleri var. 15 yaş üstü nüfusun artışı, işgücü arzındaki artış, kapasite kullanımındaki gerileme, daha az istihdam yaratılması, işsizliğin dönemsel artışında etkili oldu. Ancak kamu alt yapı yatırımları, 5 puan sigorta prim indirimi, kısa çalışma ödeneğinin artırılması, genç ve kadın istihdamının teşviği, iş garantili mesleki eğitimin finansmanı gibi adımlarla işsizlik sorununa karşı kayıtsız kalmadık. Bu sorunun çözümü için 3 ayaklı çalışma sürdürüyoruz. 1- Sektörel performansı ve büyümeyi arttırarak firmalara yönelik iyi kurgulanmış tedbirler paketi açıklıyoruz. 2- Mesleksizlik olgusunu ortadan kaldırmak için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kaynak aktarıyoruz. 3- Sosyal koruma harcamalarıyla toplumun en dar gelirli kesimlerine destek oluyoruz.
* İÇ VE DIŞ PAZAR ANALİZİ: Sanayi üretim endeksine bakıldığında, 2002'de iç pazardaki talep yetersizliği yüzde 53 oranında iken Ocak-Şubat 2009'da yüzde 53'e gelmiş. Dış pazardaki talep yetersizliğinin etkisi ise 2002'deki yüzde 14.9'luk seviyeden 2009'un ilk iki ayında yüzde 28'e ulaşmış. Şirketlerin ihracatla ilgili hassasiyetleri dış borcu çevirmek için döviz geliri elde etme ihtiyacından da kaynaklanıyor. Dış pazardaki talep yetersizliğini aşmak için sermayesini artırdığımız Eximbank, ülke riskini de üstlenen kredi programlarını devreye sokacak. Ayrıca net ihracatı pozitif olan sektörlere odaklanılacak. İç pazarda vergi indirimi sağlarken rekabeti ve emek yoğun alanları dikkate aldık. İnşaat, mobilya, otomotiv sektörleri bu gerekçe ile seçildi. Ancak bu tedbirlerin sonuçlarına göre ayrıca değerlendirme yapılacak.
İLİŞKİLİ HABERLER
Mikro tamam, sırada resmin bütününe ilişkin önlem var
Yayın tarihi: 26 Mart 2009, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/26//haber,27908D7BBFFF46079F8E79DC3D9524F8.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.